2010. február 22., hétfő

Bazsalikom

Ocimum basilicum

Nevének eredete

A bazsalikomot az európai országokban a görög királyok elnevezéséből a "basileus" szóból származtatják. Innen származik a királyfű megnevezése is. Az Ocimum szintén görög szó az "illatozni" szó latinosított alakjából maradt ránk. Azt mondják a Bazsalikom az olasz ételek fűszernövénye, de használják Ázsiában is és hívjuk német borsnak is. Egy biztos, nekem mindig a napfény jut eszembe erről a növényről.

Fajtái

Egy olasz szakácskönyvben olvasta a férjem, hogy több mint kétszáz fajtája van világszerte. Én most az egyik Thai bazsalikomfajtából, görög bazsalikomból, fahéj illatú bazsalikomból, zöld és lila levelű bazsalikomból ültettem magot.

Vetése

A fűszerkert egyik nélkülözhetetlen fűszernövénye a bazsalikom, könnyen nevelhető és gondozható. Egynyári növény, vagyis évről évre újra kell telepíteni kertünkbe. Ám ha ősszel begyűjtjük a magokat a növényről, minden évben lesz friss bazsalikom a konyhába. A magokat márciusban kell elvetni vagy kisebb cserépbe, vagy szaporító ládába is szórhatjuk őket. Ezután egy vékony réteg földdel takarjuk be őket, permetezzük be a földet és tegyük az edényt egy fagymentes, de világos 10-15 fokos helyre. Ez lehet a konyhaablak, vagy egy világos, de fűtött folyosó is. A kis palánták már pár héten belül kifejlődnek, májusban a szabadba is ki lehet ültetni, várjuk meg a fagyokat, mert nem szereti a hideget. A bazsalikomot a fűszerkertben, az erkélyen, de egy nagyobb cserépben vagy dézsában is nevelhetjük. Társíthatjuk, más fűszernövényekkel szereti a petrezselymet, a rozmaringot. Különleges hatású, ha a lila és zöld levelű bazsalikomot egy cserépbe ültetjük. Kerek lapos agyagedénybe téve valódi mediterrán hangulatot ad kertünknek.

Gondozás

A kiültetésnél a kert napos meleg részébe tegyük a növényt. Nyáron a nagy melegben rendszeresen öntözzük, mert a legkisebb kiszáradás is végezetes lehet számára. A növényről a fiatal friss hajtásokat érdemes folyamatosan szedni és a hajtásokat rendszeresen visszavágni, mert így még erősebb növekedésre serkentjük a tövet és bokrosodik is. Tavaly fedeztem fel, hogy ezek a hajtások (6-10 cm) vízbe téve, 7-10 nap múlva begyökeresedhetnek. Én ezt nem tudtam véletlenül jöttem rá az ablakba tettem dísznek és elfelejtkeztem róla. De a lényeg az, hogy így is lehet szaporítani (a görögbazsalikomot különösen). Betegség és kártevők elleni vegyi védelemre nincs szükség, igazi bionövény.

Élettani hatásai

A bazsalikom teája bélrenyheség, puffadás ellen, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására alkalmas. Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

Felhasználás

A bazsalikomról a leveleket kora reggel szedjük le, ilyenkor a legintenzívebb az illata. A frissen fel nem használt leveleket megszáríthatjuk, de így sokat veszít az aromájából, ezért inkább fagyasszuk a megmosott leszárított leveleket (praktikus a jégkocka tartóba tenni, így jól adagolhatjuk). Pár napig friss marad, ha kis befőttes üvegbe tesszük, és a hűtőben tároljuk. A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák. Mivel érzékeny aromája a  főzésnél hamar elillan, ezért a főzés utolsó pillanatában, röviddel a felszolgálás előtt adjuk hozzá a meleg vagy a hideg ételekhez.

A bazsalikomból is készíthetünk saját fűszerolajat (a füszerolajak megszállottja vagyok, 10-15 félét készítek), tegyünk friss ágakat (ne csak a levelet a legjobbak a virágos hajtások 2x intenzívebb az ízük és az illatuk mint a leveleknek) egy tiszta üvegbe, öntsünk rá Oliva olajat, tegyünk bele fokhagymát így  2-4 hónapig is eltarthatók. A bazsalikom mellé használjunk rozmaringot, majoránnát, vagy petrezselymet. Nagyon fontos, hogy a vizet alaposan szárítsuk le róla!

Pesto (klasszikus)

Hozzávalók:


  • 20-30 db friss bazsalikomlevél,

  • 1 dl Oliva olaj,

  • 3 ek fenyőmag,

  • 10 dkg reszelt parmezán,

  • 3 gerezd fokhagyma.
Bazsalikom leveleket mossuk meg bő vízzel majd alaposan szárítsuk meg. A fokhagymát tisztítsuk meg. Elkészíthetjük klasszikus módon mozsárban vagy elektromos aprítóval. (Ha mozsárban készítjük, előtte nyomjuk szét, vagy reszeljük le a fokhagymát.) A bazsalikomlevelek és a fokhagyma mellé tegyük az edénybe fenyőmagot, majd az Oliva olajjal együtt törjük, pürésítsük össze őket. Végül adjuk hozzá a reszelt parmezánt, én csak felhasználás előtt közvetlenül ízesítem sóval, borssal. Nagyon finom frissen gyúrt tésztához, vagy sült húsok mellé.

6 megjegyzés:

  1. Szia,
    nagyon örülök ennek a bejegyzésednek, gondolom sokunk kedvence a bazsalikom.
    Tudnál nekem tanácsot adni, hogy mit tegyek, a hangyák minden nyáron megeszik a bazsalikomomat... úgy tűnik, legalább annyira szeretik mint mi :-)

    VálaszTörlés
  2. Általában ahol a növényeken hangyák vannak ott levéltetvek is. A tetveket a hangyák hurcolásszák a növényre a nedveiket nagyon szeretik. Először is ezt kell leellenőrizned, és ekkor a tetveket vízsugárral el kell távolítani, eltűnnek a hangyák is. Ha nincs levéltetű, akkor, ha cserépben vagy magasított ládában van a növény, ragacsos szalagot kell az edény köré tenni abba beleragadnak. Ha szabadföldi a növény, hatásos irtószer a bóraxból (egy rész) és porcukorból (egy rész) készített keverék, a másik variáció, a sütőporral vegyített porcukor. A keverékeket a hangyák járta területre kell kitenni lapos edényben. A hangyák édesszájúak, a keverék elfogyasztás után pezsegnek és felrobbannak. Nem humánus, de hatékony. A rendszeres talajművelés is zavarja a hangyákat, tönkreteszi a fészküket. Ha megtalálom a hangyabolyt, én tűzzel szoktam felszámolni.

    VálaszTörlés
  3. Hol vetted a magokat, mert én mindig csak genovai fajtát kapok?

    beni

    VálaszTörlés
  4. Szia Beni, A „piros vagy lila” levelű bazsalikom a Rédei Kertimag Zrt. terméke, a fahéj illatú, a görög, és a citrom illatú (ezt még én sem próbáltam) a Budapesti Kertimag Vetőmag Zrt. terméke. Nem tudom, hol laksz, de ha Pestet elhagyjuk, minden faluban és kisvárosban van gazdabolt, a legjobb vetőmagokat én ott szerzem be. Tavaly ősszel pl.: a zsámbéki gazdaboltban.

    VálaszTörlés
  5. Szia,

    ha bolti (cserepes) bazsalikomot veszek, a kiültetés után egy héttel elpusztul... Van ötleted, hogy miért?
    Most magról próbálkozom.
    A hangyáinkról csak annyit, hogy nagyon fifikások, nem eszik a porcukros sütőport sem... megkerülik és kerülő úton jönnek be a házba! :-) Az egész kert tele van velük, képesek a járólap alól kienni a földet is (mármint kitúrják), mérget nem akarok használni ellenük, de ez a cukros-sütőporos keverék nem használt. Van valami jó ötleted még?

    VálaszTörlés
  6. Szia Mackómama, bocsi hogy csak most de vizsgázom, és a kertben vagyok minden szabad pillanatban így az írás most szünetel. A bolti cserepes bazsalikom, nem klasszikus termesztés, hanem turbózott hősokk, tápanyagsokk, szóval sok-sok sokk. A bazsalikomot májusban lehet szabadföldbe kiültetni, a bolti cserepes növényt 5-10 napig szoktasd a kinti klímához (nappal ki éjszakára be). A kinti talajt jól készítsd elő, a cserepet állítsd vízbe, hogy a földlabda jól megszívhassa magát, ha a cserépből kiveszed a növényt, a gyökérlabdát lazítsd meg a gyökereket kicsit kócold össze, hogy ne egybe álljon , így ültesd be a kinti földbe, tömörítsd a földet a növény körül, csinálj tányért a tő körül hogy tudd locsolni. Ha van csiga a kertben, akkor tegyél köré szalmát, érdes kavicsot vagy durvára tört tojáshéjat. A hangyák imádják a cukrot, lehet, hogy a tieid update hangyák és kerülik a fehércukrot? Ha ilyen sok hangyád van, akkor lehet, hogy valahol van egy királynő, és azt csak és kizárólag vegyszeres irtással tudod végleg kiirtani.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails