2010. március 3., szerda

PADLIZSÁN

Törökparadicsom, tojáscsucsor, vagy tojásgyümölcs, Erdélyben viszont vinete néven ismerik. A padlizsán a csucsorfélékhez más néven a burgonyafélék családjába tartozó zöldségféle, a paradicsom és a paprika rokona. Jellemzően lilás színű, de lehet fehér, sárga, sőt fekete is, még változatosabb képet mutatnak az ázsiai változatok. Méretét illetően kisebb (baby), de kifejezetten nagy akár 35 cm-es példányokkal is találkozhatunk. Belsejében szivacsos hús és apró magok találhatók. Nálunk egynyári növény, szezonja július végétől a fagy beálltáig tart, de egész évben kapható.

Származási helye:

Ázsia és Afrika trópusi növényéből, a Solanum indicumból alakult ki, a mai fajok Kelet-Indiából származnak. Hozzánk török közvetítéssel került, a törökparadicsom elnevezés innen származik. Nálunk a fogyasztása még nem tekinthető általánosnak, de tőlünk délre, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga.

A padlizsán minden zöld része mérgező!

Fajtái:

Én ma a 'Violette Halfange' névre hallgató magját ültettem. Ez egy gömbölyű végű, bunkószerűen vastagodó fajta, sima termése feketés színű 23-25 cm hosszú. Ültettem még a 'Violetta Lunga' fajtát, ez lila színű, termése hosszú, 25-28 cm-es mert ezek már beváltak. De, idén kipróbálom a 'Szentesi Fehér' – et is, ennek a termése tökéletesen tojás alakú, hófehér, egyébként a fehér fajtáról kapta a tojásgyümölcs nevet.

Vetése:

A hosszú tenyészideje miatt csak palántáról biztonságos a szaporítása. Május végi kiültetéssel számolva a magokat március közepén vetjük. 13-24 nap múlva (fajta kérdése) várhatjuk a kelést. Ekkor már magas (min 20-22 °C körüli) hőmérsékletet kíván, nekem a kályha párkányán van, ez igazan jó meleg hely. Lehet vetni sűrűn szaporító ládába, majd tápkockába tűzdelve a kis növényeket, ezt csináltam tavaly, de ez macerás idén tűzdelés nélkül, közvetlenül tápkockákba vetettem.  Fontos a folyamatos vízellátás, hogy a fejlődése meg ne törjön. Erős gyökérzete miatt nagyméretű tápkockát vagy cserepet használjunk (2decis tejfölös nagyság az ideális). A palántanevelés végén nagyon fontos a 10-14 napig tartó edzés, azaz a külső levegőhöz való hozzászoktatás. Ekkor fokozatosan, egyre hosszabb ideig hagyjuk nyitva nappal a helyiség ablakait, ajtóit, sőt az utolsó napokban védett helyen éjszakára is hagyjuk kint.

Táplálkozás élettani hatásai:

A héja is nagyon gazdag vitaminokban, ezért ne hámozzuk meg feldolgozáskor. Nyersen fogyasztva kalóriaszegény, ugyanakkor nagyon tápláló, ezért a fogyókúrázók étrendjének fontos eleme lehet. A népi gyógyászatban használják reuma, isiász és vesebajok kezelésére. A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert, kedvezően befolyásolja a vérnyomást, szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatása van. Sok vitamint (B1, B2, B6, folsav, C, és K, PP) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.

Felhasználása:

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: nyersen, rántva, grillezve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Sok konzerválási lehetősége is van, erről majd később írok, ha itt a szezonja. Előfordul, hogy túléretten kesernyéssé válik az íze, de erre is van megoldás. A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó, a hagyma, fokhagyma, és a zöldpetrezselyem illik hozzá leginkább. Szinte minden padlizsánnal készült ételbe teszünk paradicsomot, és paprikát. Recepteket később írok, majd nyáron a saját termésből! Addig is várom kérdéseiteket!

2 megjegyzés:

  1. Szia,
    eppen elem kerultel a gasztro.hu-n. Jo kis bevezeto lett a receptemhez :)
    varom majd en is a receptjeidet.

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági, nem is láttam, hogy ott vagyok, de ez tényleg nagyon jó:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails