2010. február 13., szombat

Hibiszkusz

Mocsári hibiszkusz

4 évvel ezelőtt a Balaton környéki falvakban kirándultunk, ott láttunk először mocsári hibiszkuszt. Az egyik kertben, több nagy tő volt a éppen virágzás időszakában, megkérdeztük a tulajdonost milyen virág ez. A beszélgetés végen egy zacskó virágmagot adott a kezünkbe.

Szaporítása

A mocsári hibiszkusz a mályvafélék talán legszebb és legkülönlegesebb képviselője. Florida mocsaras területeiről származik, a meleg, napos és állandóan nedves környezetben érzi igazán jól magát. Különösebb gondoskodást nem igényel, nem kell vízmellé ültetni, de a folyamatos vízellátásáról gondoskodnunk kell. A tányérnyi virágok csak egyetlen napig nyílnak, de olyan sok bimbó van rajta, hogy egész augusztusban, folyamatosan virágban tartják a növényt. Gyors növekedése miatt sok tápanyagot igényel, ezt az ültető közegbe kevert szerves trágyával, majd évszakonkénti tápoldattal pótoljuk. Bokros növekedésű, ideális helyen akár 2-2,5 méter magasra is fejlődő évelő növény, karózást igényel. Magvetéssel és tőosztással is szaporítható. -15°C-ig fagytűrő, ez alatt a gyökerei is károsodhatnak, ezért a tövét 5-8 cm vastagon takarjuk mulccsal, szalmával vagy lombtakaróval. Júliustól szeptemberig virágzik, magja augusztustól októberig érik. Ültetéskor vegyük figyelembe, hogy virágai elsősorban kelet-délkelet felé néznek, tehát a kert fő nézőpontjához viszonyítva északnyugati helyre ajánlatos telepíteni. Én ma ültettem el a magokat normál földkeverékbe 2 napos vízben való áztatás után. A cserepet világos helyre (ablakba), egyenletesen meleg környezetbe tegyük. A fagyok elmúltával, kitehetjük a növényt a szabadba (cserépben), ha megerősödött, ősszel ültessük végleges helyére.

Gondozása

Az első tél után, tavasszal legyünk türelmesek, mert elég későn hajt ki, nem szabad rögtön arra gondolni, hogy esetleg kifagyott a télen. Földalatti része áttelel, és minden évben újra kihajt tőből. Jelöljük meg karóval a növény helyét, hogy a tavaszi kerti munkák alkalmával ne sértsük meg a hajtásokat. Mivel a meleget szereti, ezért későn májusban hajt ki, ezért fontos a gyommentes környezet. A már többéves növényt érdemes kora tavasszal (mielőtt a nedvkeringés beindul) kiásni, a tövét szétszedni és szétültetni más friss helyre. 

Fajták

Nekem rózsaszínű és sötét bordó virágú van, de létezik hófehér, sárga vagy barnán-fémesen foltos, ez utóbbiról csak olvastam. Természetesen ez a gyönyörű virág is megérdemli, hogy illékony élete vászonra kerülve "halhatatlanná" váljon íme a kép.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails