Gumósan, halványan vagy metélve?
Megint egy sokoldalú zöldség: a zellert ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, és minden elképzelhető formában.
Zeller termesztése
Ma hegykői zellert, szárzellert, és metélő zellert ültettem. A palánták kiültetésének időpontját elsősorban az időjárási viszonyok határozzák meg. Az utolsó tavaszi fagyok időpontját kell figyelembe venni ez kb.: április második fele. Az ültetést meghatározza a fajta és a termesztési cél is, másként időzítjük a friss fogyasztásra, másként a feldolgozásra vagy a tárolásra szánt növényt. A zellert lehet szabadföldbe is vetni, de a tápkockás palántázás biztonságosabb és időt is nyerünk vele. A növény ültetési mélységének megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A fejlődése számára az optimális hőmérséklet 19 °C, de kelése a legjobb 26 °C körüli hőmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de később kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat is elviseli (nekem a hó alatt most is van zeller és petrezselyemlevél). Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tűri, levelei, termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel. Tápanyagok tekintetében is eltér a sárgarépától és a petrezselyemtől, frissen szerves trágyázott, komposzttal kiegészített talajba ültessük. Jelentős a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytűrő képességét és betegségekkel szembeni ellenállóságát javítja.
Ma hegykői zellert, szárzellert, és metélő zellert ültettem. A palánták kiültetésének időpontját elsősorban az időjárási viszonyok határozzák meg. Az utolsó tavaszi fagyok időpontját kell figyelembe venni ez kb.: április második fele. Az ültetést meghatározza a fajta és a termesztési cél is, másként időzítjük a friss fogyasztásra, másként a feldolgozásra vagy a tárolásra szánt növényt. A zellert lehet szabadföldbe is vetni, de a tápkockás palántázás biztonságosabb és időt is nyerünk vele. A növény ültetési mélységének megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A fejlődése számára az optimális hőmérséklet 19 °C, de kelése a legjobb 26 °C körüli hőmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de később kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat is elviseli (nekem a hó alatt most is van zeller és petrezselyemlevél). Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tűri, levelei, termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel. Tápanyagok tekintetében is eltér a sárgarépától és a petrezselyemtől, frissen szerves trágyázott, komposzttal kiegészített talajba ültessük. Jelentős a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytűrő képességét és betegségekkel szembeni ellenállóságát javítja.
Zeller élettani hatásai
A zeller (a petrezselyemmel együtt) azok közé a népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. Gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre ezért a népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot elhajtsa. Enyhíti az ízületi gyulladást, jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra. Alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, sőt idegnyugtatóként és a gyomorégés enyhítésére is. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is alkalmazzák. A növény hatóanyagai miatt erősíti az immunrendszert. Természetesen a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyersen fogyasztják.
Érdekesség
Az ókori görögök nagy tisztelői voltak a zellernek. A versenyek győzteseit zellerlevél csokorral ajándékozták meg. A középkorban olasz földművesek kezdték termeszteni a vadon növő hegyi zeller fajtát. A ma ismert zeller az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismerté, köszönhetjük a németországi kertészek nemesítésének.
Nálunk a gumós zeller a legközismertebb levelét is használjuk, de inkább gyökérgumóját dolgozzuk fel. Hámozni csak azokat a gumókat kell, amelyekről hosszú sikálással sem tudtuk a földszemcséket letakarítani, hiszen az illóolajat tartó sejtecskék főleg közvetlenül a héj alatt találhatók. Rendkívüli vitamin- és kiemelkedő vastartalma miatt pürésítve bébiételek alapanyagaként is szívesen használják.
Felhasználás:
A zellerecetet nagyanyáink még rendszeresen használták, mi már csak a tárkonyecetet ismerjük. Érdemes kipróbálni csodálatos aromája miatt.
Zöldségpástétomként kenyérre kenve étvágygerjesztőnek kiváló előétel.
Fűszerolajként használhatjuk a különböző tojássalátákhoz, a Waldorf salátához, de egy egyszerű paradicsomsalátát is különlegessé tehetünk vele.
Halványító vagy szárzeller
A szárzellernek világosabb színe és enyhébb íze van a gumósnál, ráadásul hosszú szárának zsengébbek a rostjai, könnyebb darabolni és élvezetesebb fogyasztani. Felszeletelve saláták alapanyaga, kiválóan illik különböző sajtokhoz, például egyes kecskesajtokhoz. Az illóolajok a halványító zellernél a levélben koncentrálódnak. Étvágyfokozó, emésztést serkentő és a néphit szerint fiatalító hatása is van. Halvány színét úgy érik el a kertészek, hogy a kiültetett palántákra papírtakarót húznak, így azok fény hiányában nem zöldülnek be, a halványító zeller húsos levelei zölden kesernyés ízűek lennének!
Angol zellerkrém leves
Hozzávalók (kb. 6 adag):
• 4 szál szárzeller (halványító zeller), karikára vágva
• 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
• 2 szál póréhagyma, karikára vágva
• 1 kg burgonya, kockára vágva
• 2 dl főzőtejszín
• 60 g vaj
• 2 liter zöldség alaplé
Elkészítés:
Egy edényben a vajat megolvasztjuk, a vöröshagymát megpároljuk rajta. Majd rádobjuk a pórét is és kb.: 10 perc alatt készre pároljuk. Hozzáöntjük a burgonyát és a zellerszárakat, majd a zöldséglevet. Addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ha megfőtt, akkor leturmixoljuk, közben hozzáöntjük a tejszínt is. Pár órára a hűtőbe rakjuk, hogy lehűljön, és valamilyen kenyérből készült krutonnal, leves gyönggyel (főleg ahol gyerek van) tálaljuk. Jó étvágyat!
Metélőzeller
A metélőzeller levelei erőteljesebbek és zöldebbek, de csak ritkán termesztik, mert a gumós zeller leveleit is használhatjuk. A metélőzeller vitaminokban és ásványi sókban gazdag, illatos levélzetéért termesztik. Frissen a levesek, mártások, tojásételek, saláták ízesítője és díszítője lehet. Szárítva őrölve fontos alapanyaga a zöldfüszerkeverékeknek, a különböző paradicsomszósz és ketchup ízesítőinek. Javaslom azoknak, akiknek csak ablak vagy erkély áll rendelkezésre, mutatós és hasznos növény. Sok sikert hozzá!
Szia Brokkolirózsa.Köszönöm ezt a nagyon pontos és élvezetes leírást,ilyenkor sajnálom nagyon,hogy én nem tudok kertészkedni,viszont annál nagyobb élvezettel olvaslak és elképzelem,hogy én is így csinálnám.Liza.
VálaszTörlésKedves Liza, Nagyon közönöm szavaid, én évekig néztem a kertészeti és főző műsorokat, olvastam a könyveket, újságokat, kis füzetecskébe jegyezgettem a tudnivalókat, rengeteg fotót csináltam mások kertjében és vagdaltam a szép kertekről a képeket, nagyon nagy boldogság hogy mindezt végre ki is próbálhatom, és örömmel osztom meg veletek.
VálaszTörlésKedves Brokkolirózsa! Nagyon örülök,hogy teljesült hőn áhított álmod: a KERT. Magadnak művelgetheted, gyönyörködhetsz benne, élvezheted.
VálaszTörlésA blogodhoz gratulálok, a rajzaid pedig nagyon tetszenek.
Szia: Szekeres Erika Debrecenből/egy rokonka/
Nagyon szépen köszönöm:)Remelém, hogy személyesen is láthatod majd a kertemet és a képeimet:) addig is követheted a blogokon a történéseket:)
VálaszTörlésBizony az jó lenne! Nagyon jókat írsz, látszik, hogy igazán benne van szíved-lelked. Sok sikert és sok olvasót!
VálaszTörlésSzia: rokonka