2010. február 15., hétfő

Zeller

Gumósan, halványan vagy metélve?
Megint egy sokoldalú zöldség: a zellert ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, és minden elképzelhető formában.

Zeller termesztése
Ma hegykői zellert, szárzellert, és metélő zellert ültettem. A palánták kiültetésének időpontját elsősorban az időjárási viszonyok határozzák meg. Az utolsó tavaszi fagyok időpontját kell figyelembe venni ez kb.: április második fele. Az ültetést meghatározza a fajta és a termesztési cél is, másként időzítjük a friss fogyasztásra, másként a feldolgozásra vagy a tárolásra szánt növényt. A zellert lehet szabadföldbe is vetni, de a tápkockás palántázás biztonságosabb és időt is nyerünk vele. A növény ültetési mélységének megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A fejlődése számára az optimális hőmérséklet 19 °C, de kelése a legjobb 26 °C körüli hőmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de később kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat is elviseli (nekem a hó alatt most is van zeller és petrezselyemlevél). Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tűri, levelei, termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel. Tápanyagok tekintetében is eltér a sárgarépától és a petrezselyemtől, frissen szerves trágyázott, komposzttal kiegészített talajba ültessük. Jelentős a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytűrő képességét és betegségekkel szembeni ellenállóságát javítja.

Zeller élettani hatásai
A zeller (a petrezselyemmel együtt) azok közé a népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. Gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre ezért a népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot elhajtsa. Enyhíti az ízületi gyulladást, jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra. Alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, sőt idegnyugtatóként és a gyomorégés enyhítésére is. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is alkalmazzák. A növény hatóanyagai miatt erősíti az immunrendszert. Természetesen a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyersen fogyasztják.

Érdekesség
Az ókori görögök nagy tisztelői voltak a zellernek. A versenyek győzteseit zellerlevél csokorral ajándékozták meg. A középkorban olasz földművesek kezdték termeszteni a vadon növő hegyi zeller fajtát. A ma ismert zeller az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismerté, köszönhetjük a németországi kertészek nemesítésének.

Gumós zeller
Nálunk a gumós zeller a legközismertebb levelét is használjuk, de inkább gyökérgumóját dolgozzuk fel. Hámozni csak azokat a gumókat kell, amelyekről hosszú sikálással sem tudtuk a földszemcséket letakarítani, hiszen az illóolajat tartó sejtecskék főleg közvetlenül a héj alatt találhatók. Rendkívüli vitamin- és kiemelkedő vastartalma miatt pürésítve bébiételek alapanyagaként is szívesen használják.

Felhasználás:

  • A zellerecetet nagyanyáink még rendszeresen használták, mi már csak a tárkonyecetet ismerjük. Érdemes kipróbálni csodálatos aromája miatt.

  •  Zöldségpástétomként kenyérre kenve étvágygerjesztőnek kiváló előétel.

  • Fűszerolajként használhatjuk a különböző tojássalátákhoz, a Waldorf salátához, de egy egyszerű paradicsomsalátát is különlegessé tehetünk vele.

Halványító vagy szárzeller
A szárzellernek világosabb színe és enyhébb íze van a gumósnál, ráadásul hosszú szárának zsengébbek a rostjai, könnyebb darabolni és élvezetesebb fogyasztani. Felszeletelve saláták alapanyaga, kiválóan illik különböző sajtokhoz, például egyes kecskesajtokhoz. Az illóolajok a halványító zellernél a levélben koncentrálódnak. Étvágyfokozó, emésztést serkentő és a néphit szerint fiatalító hatása is van. Halvány színét úgy érik el a kertészek, hogy a kiültetett palántákra papírtakarót húznak, így azok fény hiányában nem zöldülnek be, a halványító zeller húsos levelei zölden kesernyés ízűek lennének!

Angol zellerkrém leves
Hozzávalók (kb. 6 adag):
• 4 szál szárzeller (halványító zeller), karikára vágva
• 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
• 2 szál póréhagyma, karikára vágva
• 1 kg burgonya, kockára vágva
• 2 dl főzőtejszín
• 60 g vaj
• 2 liter zöldség alaplé

Elkészítés:
Egy edényben a vajat megolvasztjuk, a vöröshagymát megpároljuk rajta. Majd rádobjuk a pórét is és kb.: 10 perc alatt készre pároljuk. Hozzáöntjük a burgonyát és a zellerszárakat, majd a zöldséglevet. Addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ha megfőtt, akkor leturmixoljuk, közben hozzáöntjük a tejszínt is. Pár órára a hűtőbe rakjuk, hogy lehűljön, és valamilyen kenyérből készült krutonnal, leves gyönggyel (főleg ahol gyerek van) tálaljuk. Jó étvágyat!

Metélőzeller
A metélőzeller levelei erőteljesebbek és zöldebbek, de csak ritkán termesztik, mert a gumós zeller leveleit is használhatjuk. A metélőzeller vitaminokban és ásványi sókban gazdag, illatos levélzetéért termesztik. Frissen a  levesek, mártások, tojásételek, saláták ízesítője és  díszítője lehet. Szárítva őrölve fontos alapanyaga a zöldfüszerkeverékeknek, a különböző paradicsomszósz és ketchup ízesítőinek. Javaslom azoknak, akiknek csak ablak vagy erkély áll rendelkezésre, mutatós és hasznos növény. Sok sikert hozzá!


5 megjegyzés:

  1. Szia Brokkolirózsa.Köszönöm ezt a nagyon pontos és élvezetes leírást,ilyenkor sajnálom nagyon,hogy én nem tudok kertészkedni,viszont annál nagyobb élvezettel olvaslak és elképzelem,hogy én is így csinálnám.Liza.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Liza, Nagyon közönöm szavaid, én évekig néztem a kertészeti és főző műsorokat, olvastam a könyveket, újságokat, kis füzetecskébe jegyezgettem a tudnivalókat, rengeteg fotót csináltam mások kertjében és vagdaltam a szép kertekről a képeket, nagyon nagy boldogság hogy mindezt végre ki is próbálhatom, és örömmel osztom meg veletek.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Brokkolirózsa! Nagyon örülök,hogy teljesült hőn áhított álmod: a KERT. Magadnak művelgetheted, gyönyörködhetsz benne, élvezheted.
    A blogodhoz gratulálok, a rajzaid pedig nagyon tetszenek.
    Szia: Szekeres Erika Debrecenből/egy rokonka/

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm:)Remelém, hogy személyesen is láthatod majd a kertemet és a képeimet:) addig is követheted a blogokon a történéseket:)

    VálaszTörlés
  5. Bizony az jó lenne! Nagyon jókat írsz, látszik, hogy igazán benne van szíved-lelked. Sok sikert és sok olvasót!
    Szia: rokonka

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails