
Napraforgó, mint gyógynövény
A napraforgó olajtartalma 47%, többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ezen kívül a napraforgómagban lecitin, fehérjék, vitaminok, B1, B2, és sok sok E vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor, is található. Az E-vitamin tartalma igen jelentős, erős antioxidáns hatású, erősíti immunrendszerünket, más vitaminokkal, elsősorban C-vitaminnal kiegészítve komplex hatású, úgynevezett „szabadgyökfogó" rendszert alkot. A napraforgó szirmaiban rejlő hatóanyagok alkalmasak a magas vérnyomás kezelésére, valamint hatásosak nyugtató és lázcsillapítóként is.
Gyógytea magas koleszterin szint, és a magas várnyomás ellen
Hozzávalók:
1 liter forró víz
1 csésze hántolt napraforgómag
A vizet ne csak melegítsük, fel kell forralni 2-3 percig „zubogjon”ebbe a forró vízbe tegyünk bele egy csésze nyers hántolt napraforgómagot, és főzzük kb. fél óráig. Majd szűrjük le és osszuk négy adagra. Ugyanezt napraforgó virágszirommal is megtehetjük, ami szintén jótékony hatással lesz szervezetünkre, néhány gyümölcstea keverékben is van napraforgószirom. Aki ilyen betegségekben szenved, igyon rendszeresen napraforgómagból készült teát!
De ezen kívül a napraforgómagot akár csak a búzát csíráztathatjuk is, ehhez vegyünk egy lapos tálat, szórjunk bele napraforgó magot, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Naponta cseréljük alatta a vizet. Meleg szobában két-három nap alatt kicsírázik, amit utána szórhatunk salátába, tehetjük kenyérre, joghurtba, vagy müzli mellé. A napraforgó csíra gazdag D, és B vitaminban, káliumban, kalciumban, és vasban.
Nagyon fontos, amikor egy salátára olajat teszünk, tegyünk mindig egy kevés citromot is rá, mert a vitaminok csak egymás támogatásával fejtik ki hatásukat, természetesen ez fordítva is működik, minden salátára tegyünk egy kis olajat is hiszen a vitaminok nagy része mint tudjuk zsírban oldódó. Tehát ne legyünk olyan balgák a „nagyfogyókúránkban”, hogy csak zöldségeket eszünk és semmi olaj vagy olajos mag, mert „jaj az hizlal”!!!
A napraforgó mint virág az egyik kedvencem.
VálaszTörlésAz viszont visszatart az olaja használatától, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható termékek esetén általában nem derül ki a csomagolásról, hogy milyen módszerrel nyerték ki az olajat. Ez lehet mechanikus hidegsajtolás, de lehet vegyszer felhasználása melett melegsajtolás is, gyanítom a többségre ez utóbbi jellemző.
Az egyik kedvenc olvasnivalóm lettél.
VálaszTörlésKedves Lorien, Sajnos igazad van nem is merek konkrét forgalmazótól terméket megjelölni, mert az elmúlt 3-4 évben több általam jó élelmiszer gyártóról derült ki nincs minden rendben alapanyag és feldolgozás terén. De nem csak a napraforgó olajjal van baj. Pár éve tudtam meg hogy az u.n. Sansa olaj (olivából) nem hogy nem jó minőségű de egyenesen méreg!!! Nem marad más az ember elülteti a magot. Ez persze csak vicc, hiszen a főzéshez kénytelenek vagyunk megvenni a boltból az olajakat, de gyógyteához, és közvetlenül a napraforgómag fogyasztáshoz akinek van módja ültessen el pár magot. Nyáron gyönyörködtet ősszel táplál.
VálaszTörlésKedves Kotaliza, Nagyon köszönöm nagyon boldoggá tettél ezzel a bejegyzéssel. Bocsánat, igérem "napikapcsolatban" leszünk, de a fiacskám most jött haza Hollandiából. Az U23 Korfball csapatával képviselte kis hazánkat a világbajnokságon. Bár Ő még csak 20 éves de olyan nagyra nőtt (206cm magas) hogy bevették a nagyok közzé. A lényeg, hogy most körülötte forgott a világ. De holnap este megint lesz olvasni való igérem:)
VálaszTörlésMát röbbször láttam a Superinfóban hirdetni hidegen sajtolt napraforgóolajat. Még nem hívtam fel őket, de kíváncsi lennék én is arra az olajra. A telefonszámból ítélve szombathelyi illetőségűek. Jó lenne valami közelebbi hely.
VálaszTörlésAkkor te mondhatod,hogy kicsifiam:-).A sansáról én csak annyit tudtam,hogy melléktermék és csak 1%olivát tartalmaz,de hogy mérgező,ez azért felháborító.
VálaszTörlésMikor fognak nyílni? Lehet valahogy "sürgetni" őket? :)
VálaszTörlés