2010. február 17., szerda

Amarilisz, amaryllis

amarilisz vagy amaryllisMár csak pár nap van hátra a télből, a kertbe még nem tudunk kimenni, de a lakásba máris behozhatjuk a tavaszt. Színekre vágyunk, valamire, ami már a tavaszt idézi, hogy vidámabbá tegyük lakásunkat, és gyönyörködhessünk egy mesés és nemes virágban. Most érdemes az amarillisz virágra több időt fordítanunk.

Hippeastrum

Aki még nem ismeri, az amarillisz egy hagymás növény, a becsületes neve Hippeastrum, a botanikusok és a hivatásos kertészek ezt a nevet használják. Hosszú kb.: 60-70 cm hosszú keskeny levelei vannak, virága (általában 3-4) tölcsér alakú, a hagymából felnyúló hengeres zöld virágszáron helyezkedik el. Mexikó, Peru és Brazília meleg éghajlatú tájairól származik, a fagyokat a szabadban nem viseli el, szobanövény, annak ellenére, hogy a nyarat a szabadban töltheti.

Virágoztatás

Az elsárgult, leszáradt levelektől tisztítsuk meg a hagymát, a túlságosan hosszúra nőtt gyökereket kurtítsuk meg, és úgy tegyük a földbe (tőzeges B típusú virágföldbe), hogy a hagyma fele a talaj felszíne felett legyen. A földet csak egyszer ültetéskor öntözzük meg és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A bimbóképződéshez sötét, 15-17 °C és kb. 6-8 hét szükséges. Ha a virágszár megjelent és 15-20 centiméterre megnyúlt, kezdjük az öntözést, hetenként egyszer tápoldattal is. Ekkor a növényt helyezzük világos, de nem túl meleg helyre. A fény kizárásával gyorsabban nő a virágszár, papírból készített süveget helyezünk a hagyma köré így a virágok 60-80 cm magasságban fognak megjelenni. Ezt a takarást én idén nem csináltam, és az öntözést is hamarabb kezdtem el, ezért rövid a bimbó-szár és tobzódnak a levelek.

Szaporítás

Egyes országokban az amarillisz klubok vannak ahol e szép virágok nemesítésével foglalkoznak. Mi is kipróbálhatjuk, ha a virágok portokját éles körömollóval levágjuk, csipesszel megfogjuk, és egy másik virágának bibéjére juttatjuk, ekkor a megtermékenyítés után toktermés fejlődik ki. Az ebben levő magvak a nyár elejéig beérnek, és lapos edénybe elvetve kikelnek. A magoncok őszig megerősödnek, télen pihennek utána tavasszal már gyors növekedésnek indulnak.

Hippeastrum

A virágok csodálatos színekben pompáznak, találkozhatunk fehér, rózsaszín, piros vagy csíkos mintázatúakkal is. Rengeteg a hibrid változat. Nemcsak cserepes dísznövényként, hanem vázába vágott virágként is használják. A hagymák körülbelül hároméves korukban hozzák az első virágaikat. Vásárláskor csak kemény, nagyméretű és jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk. Elvirágzás után kiültethetjük a szabadba, vagy akinek erre nincs lehetősége, kiteheti akár egész nyárra, az erkélyre félárnyékos helyre ültessük. Az öntözést és tápoldatozást július közepéig folytassuk, ősz elejéig pedig már csak annyi vizet kapjon, hogy a levelei le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárgulhassanak. A fagyokat nem viseli el! A hagymát a következő hajtatásig kb. két-három hónapig hűvös (12 C°-os ) helyen pihentessük.

A növény, mérgező anyagokat tartalmaz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails