2010. február 6., szombat

Chili paprika


A tegnap elültetett növények egyike a nálunk díszpaprikaként ismert Chili paprika (Capsici fastigiati) egy aprótermetű változata.

A chili nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a mi cseresznyepaprikánknak közeli rokona. A rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját. A paprikafélék (Capsicum) csípősségét a Scoville-skálán mérjük, amely a kapszaicin mennyiségét jelzi. A módszer azon alapul, hogy a paprikából készült kivonatot mennyi cukros vízzel hígítva kapunk olyan oldatot, melyet már nem érzünk csípősnek. A legerősebb paprikafajta a Habanero chile. A kapszaicin tartalmú tapasz gyógyítja a fájós hátat, csökkenti a reumás ízületi gyulladást, serkenti a keringést, lázcsillapító hatású, de egészséges embernél védelmet biztosít a gyomorfekély kialakulása ellen is. A paprika táplálkozás élettanilag legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, magas a karotin tartalma, és jelentős B1, B2-vitamintartalommal is rendelkezik. Kínai, indiai, mexikói ételekhez elengedhetetlen (de helyettesíthetjük a mi „magyar” cseresznyepaprikánkkal). Számos chilivel készült ételt főztem már én is, van egy-két klasszikus, és magyarított receptem, de ezeket majd a termés betakarításakor veszem sorra. Most két egyéb felhasználásról írok.

Chili fűszerecet


Hozzávalók (ez egy irányadó alap):

  • 4 dl fehérborecet

  • 4 db chili paprika (vagy bármilyen fajta, kicsi, csípős)

  • 2 db szép babérlevél

  • 2-4 db fokhagyma gerezd (egészben megtisztítva)

  • 1-2 tárkony ág (5-6 cm-es darab)
Ízlés szerint állíthatjuk elő, bátran kísérletezzünk. Az alap általában fehérborecet kb: 2-4 dl-t érdemes csinálni, (ne használjunk 10%-os vagy még annál is erősebb ecetsavat!) a paprikát megmossuk, leszárítjuk, és 3-5 helyen megszurkáljuk. Az üvegbe a paprika mellé tehetünk babérlevelet (ne sokat mert keserű lehet) fokhagyma gerezdeket egészben még pikánsabb ha tárkony ágat is dugdosunk a paprika mellé. Minden olyan fűszer kerülhet bele szárítva vagy frissen (ekkor a vizet szárítsuk le róla alaposan), amit ecetes ételekhez egyébként is használnánk. Hűvös helyen tároljuk kb.:3-5 hét múlva tökéletes főzéshez, salátákhoz.

Sajnálom, hogy a tavaly készített fűszerecetet nem fotóztam le, de ígérem, a paprika szezonban pótolom.

Chili fűszerolaj

Hozzávalók alap:

  • 4 dl extra szűz olivaolaj (vagy bármilyen általatok kedvelt nem túl karakteres olaj)

  • 4 db chili paprika (vagy bármilyen fajta, kicsi, csípős, szines)
Variáció I pl.: caprese-hez:

  • 2-4 db fokhagyma gerezd (egészben megtisztítva)

  • 2-4 levél bazsalikom (fontos hogy száraz legyen!)
Variáció II pl.: tojássalátához: 
  • 1-2 rozmaring ágacska (5-6 cm-es darab)

 Variáció III pl.: csirkéhez:

  • 6-8 zsálya levél   
A paprikákat ugyan úgy előkészítem, mint a fűszerecetnél, belerakom az üvegbe, itt még szabadabbra engedhetjük a fantáziánkat. Variációk: készíthetünk „caprese fűszerolajat”, az üvegbe a piros paprika mellé teszünk friss bazsalikomot és fokhagyma gerezdeket, felöntjük extra szűz olivaolajjal. Szinte bármilyen salátához illik a rozmaringos változat. Gyönyörű a piros paprika és a zöld rozmaring ág az üvegben. A „sima” sült csirkét elvarázsolhatjuk a zsályás változattal, ekkor az üvegbe a piros és zöld színű paprika mellé az ezüstös zsálya levelekből teszünk. Minden változatnál érdemes 3-5 hetet várni olyan élmény a csípős fűszeres olaj, amit egyszerűen nem lehet utánozni. De a vacak kajáknál is csodát tesz, én nagyon szeretem az évszakváltó, salaktalanító krumpli diétámnál (héjában főtt krumpli sóóóóó!!!!! nélkül, csípős fűszerolajjal pikánssá téve, tényleg nagyon jó!) használni.

A képet innen kaptam kölcsön, de sajátot is teszek majd fel.

Ezek az egyéb chili felhasználási módok nem csak finomak, de gyönyörűek és remek ajándék ötletek is, garantáltan örül, aki egy ilyen csodát kap. Decemberben a rokonoktól kaptam kb.: 20 db régi 50-80 éves kis üvegecskét. Alig várom már, hogy a kis magokból termés legyen és tele rakjam őket.



7 megjegyzés:

  1. Így jár az, aki először csak a képeket nézi és nem olvas: felsóhajtottam, hogy de szép tulipáncsokrot tettél fel :-)
    Gyönyörűek a madaraid!

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a bloghoz!

    VálaszTörlés
  3. Szia Jókaja, most megnéztem a chiliket mégegyszer, tényleg olyan mint egy tulipáncsokor! remélem hamarosan mutathatok neked saját ültetésű tulipáncsokrot, a picikék most 5centisek:) ha kinyílnak felteszem őket

    VálaszTörlés
  4. Mire kell figyelni a chili ultetesenel?

    VálaszTörlés
  5. Szia Judit,
    A legfontosabb, hogy amikor elültetted a magot sokáig sikáld a kezed, mert szembe kerülve nagyon csíp! (ezt tapasztalatból tudom) A napot és a rendszeres öntözést szereti, mint a legtöbb paprika, de ha egy kicsit mostohán bánunk vele, csak akkor adunk neki vizet amikor a levelek már kicsit szomoruak ( aföld soha ne száradjon ki!)akkor intenzívebb erősebb lesz az íze. Nem szereti a hideget, ha magot ültetsz azt pici edénybe tedd és kb.:10cm-es állapotában tedd a végső helyére. A májusi fagyokat én megvárom a kiültetéssel, de a cserepet a szabadban tartom amikor már 20 C fok van. Szereti a humuszos tápdús talajt. Nagyon könnyen nevelhető. Két dologra kell figyelni a HIDEG,(a huzat is rossz)és a TELJES KISZÁRADÁS ezeket nem éli túl. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon koszonom a valaszodat. Mi Barcelonaban elunk, igy hideggel nincs gondunk. De a tobbi tanacsodat megfogadom es megegyszer koszonom. Ha nem haragszol, lesznek meg a jovoben is kerdeseim.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szívesen, örömmel megosztom a tapasztalataimat!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails