2010. február 11., csütörtök

A kertem és a paradicsom

…mert valóban minden, gyorsan változik körülöttünk. Egy emberöltő alatt megváltoztak az étkezési szokásaink is. A kertek se maradtak olyanok, mint amilyennek a két nagymamámnál láttam sok évvel ezelőtt. A kert funkciója is más, sokan a kertet csak a ház díszítő elemének tartják, ami rendben is lenne, ha a boltokban, piacokon nem igazi kis méreg bombákat árulnának, zöldségek gyümölcsök helyett. Hiszen gondoljunk, bele mennyi vitamin ásványi anyag stb. van abban a paradicsomban, amit fóliában termesztenek (soha nem érte nap) növekedésserkentő hormonnal kezelik, ugyan abban a sátorban egymás után többször ugyan azt a növényt termesztik, ezért állandó tápanyag utánpótlásra van szükség (műtrágya és nem komposzt vagy szerves trágya) a zárt tér és a napfény fertőtlenítő erejének (biokertészet) hiánya miatt gyakori permetezés. Igen, tudom, ellenőrzik stb., megbízható, de én ezt nem hiszem el!!! Tehát eljutottunk a nagy zöldparadicsomig, és itt a következő probléma, zöld ( ami jó, ha savanyúságot akarunk készíteni) jön a jó öreg érleltető gáz! Persze ez is szabvány szerint pontosan kiszámítva stb. Nem akarok senkit riogatni, de be kell látni, önmagában a zöldség fogyasztás ma már nem jelent egészséges táplálkozást!

Mit tehetünk?
Két dolgot biztosan, együnk nyáron piacról vett friss paradicsomot, télen, a nyáron eltett


  • Paradicsom ivólevet (natúr, fűszeres, édes)

  • Hámozott paradicsomot

  • Kész és félkész paradicsom szószokat (spagettihez, pizzához)

  • Paradicsom lekvárt

  • Egészben eltett paradicsomot salátának (1.borban, 2. olajban)

  • Lecsót (készen, natúron, töltött paprikának)

  • Ketchup variációkat

  • Natúr sűrített paradicsomot

  • Zöldparadicsomot savanyúságnak

  • Zöldparadicsomot lekvárnak
Én tavaly ezeket raktam el "télire", ezenkívül aki bejött a kapunkon nem úszta meg, csak egy doboz paradicsommal távozhatott. Az igazság az, hogy nem hittem el, hogy minden mag ki kell, amit a palántázóba tettem, így aztán 7 féle paradicsomból kb:150-180 tő paradicsomunk volt, palántát is ajándékoztunk, de furcsa módon sokan visszautasították "mert ők nem szoktak konyhakertet csinálni" én ezt nem nagyon értem, mert akinek nincs kertje, az azt mondja ültetne, de nincs hova, akinek van az meg füvet nyír... na mindegy, az biztos én nem unatkoztam a nyáron...  

A másik dolog, amit tehetünk, ültessünk 2-3 paradicsommagot egy kis cserépbe (tejfölös pohárba) 2 cm mélyre, 4-6 db cserépbe pár darab bársonyvirágmagot (büdöske) 1 cm mélyre, 3-4 cserépbe bazsalikommagot VIGYÁZAT a bazsalikommag fényre csirázik, ne tegyünk rá földet. tegyük napos helyre és gondosan, de ne túl öntözve locsoljuk (az 1 literes kézi virágpermetező tökéletes mert a sérülékeny magocskákat nem úsztatjuk el vagy ki. Ha ügyesek voltunk ( a paradicsom magok 20 C fokon kelnek ki) pár hét és vehetünk egy kb.: 40-50 cm átmérőjű nagy cserepet (müanyag is jó), középre a paradicsom palántát, szélre, váltakozva a bársonyvirágot és a bazsalikomot ültessük. Gondolom kitaláltátok a párosítás okát, a bársonyvirág a paradicsom egyik biokertésze, a bazsalikom az egyik legjobb fűszernövény párosítás a paradicsommal, van több variáció is.

A lényeg, akinek nincs kertje, csak erkélye az is próbálja ki azt, amit én ma tettem, csináljon mini édenkertet! (Egyébként én ezt ajándéknak adom majd.)

Olvastam, hogy a paradicsomot is csak főzésre használták mindaddig, amíg az első világháborús orosz hadifoglyoktól látták, hogy ők nemcsak a nyers uborkát, de a piros paradicsomot is rendszeresen fogyasztották (érdekes).

A népi gyógyászat máj- és gyomorbetegségekre, vesebántalmakra és kelésekre ajánlja. Aktivizálja a sejteket, ezért ajánlott fáradtságra, kimerültségre. Az éretten leszedett nyers paradicsomot együk, ebben benne van a C-, a B1-, B2-, B6-, az E-vitamin, pantoténsav, biotin, folsav; vas, és tartalmaz még rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, fluort.

A kép a tavalyi termés, sajnos nem tettem mellé tojást (így látszana a méret, tojást használtunk mérték"nagyság"ként), de lemértem a paradicsom 40 dkg-os volt. Egyszer sem volt permetezve, és ez még mind semmi a sárga koktél paradicsomot ettünk még november végén a tövéről, a levél lefagyott, de a paradicsom nem, nagyon finom méz édes volt.





6 megjegyzés:

  1. Szia! Ezt az ültetést már most el kell kezdeni ahhoz, hogy a jó idő beálltakor kiültethessük a palántákat a veteményesbe?

    VálaszTörlés
  2. Szia Joli! Mostantól április közepéig bármikor, el lehet kezdeni, (utána inkább kész palántákat vegyél a piacon) én tavaly az első adagot ilyenkor ültettem el, és április második hetében tettem ki a nagy cserepet. Májusban már olyan bokorrá fejlődött benne minden, hogy aki látta nem is értette, hogy lehet mit csináltam vele?
    A fontos az, hogy nem szeretik a hideget, elkezdeni lehet már most is, így egy kis előnyhöz juttatjuk őket mire ki lehet tenni, már strapabíró növények lesznek. De aki palántázással foglalkozik az is ilyenkor kezdi a paradicsom és paprikamag ültetését, a bazsalikomot elméletileg egész évben lehetne, ültetni, de elég hisztis növény, kell neki a napfény. A bársonyvirág nagyon igénytelen a kertészetekben ezt is ilyenkor kezdik vetni. Célszerű őket ablakba tenni, így erős palánták lesznek, a kevés fény miatt "megnyurgulhatnak". Tehát a válaszom igen most el lehet kezdeni ha kb. 3 hét múlva nincs életjel a cserepekben még akkor sem késő az újrakezdés.
    sok sikert!!!

    VálaszTörlés
  3. Szia Kotaliza,
    Én is, gyerekkorom óta úgy eszem mint az almát, pedig akkor még nem is tudtam, hogy gyümölcs:) De esküszöm olyan finom paradicsomot mint tavaly a kertemben még soha sehol nem ettem!!!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm és köszönöm a sok hasznos tanácsot!

    VálaszTörlés
  5. szia Joli!
    Nagyon örülök, hogy tudtam neked adni, ez ad erőt a folytatáshoz!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails