2010. február 22., hétfő

Bazsalikom

Ocimum basilicum

Nevének eredete

A bazsalikomot az európai országokban a görög királyok elnevezéséből a "basileus" szóból származtatják. Innen származik a királyfű megnevezése is. Az Ocimum szintén görög szó az "illatozni" szó latinosított alakjából maradt ránk. Azt mondják a Bazsalikom az olasz ételek fűszernövénye, de használják Ázsiában is és hívjuk német borsnak is. Egy biztos, nekem mindig a napfény jut eszembe erről a növényről.

Fajtái

Egy olasz szakácskönyvben olvasta a férjem, hogy több mint kétszáz fajtája van világszerte. Én most az egyik Thai bazsalikomfajtából, görög bazsalikomból, fahéj illatú bazsalikomból, zöld és lila levelű bazsalikomból ültettem magot.

Vetése

A fűszerkert egyik nélkülözhetetlen fűszernövénye a bazsalikom, könnyen nevelhető és gondozható. Egynyári növény, vagyis évről évre újra kell telepíteni kertünkbe. Ám ha ősszel begyűjtjük a magokat a növényről, minden évben lesz friss bazsalikom a konyhába. A magokat márciusban kell elvetni vagy kisebb cserépbe, vagy szaporító ládába is szórhatjuk őket. Ezután egy vékony réteg földdel takarjuk be őket, permetezzük be a földet és tegyük az edényt egy fagymentes, de világos 10-15 fokos helyre. Ez lehet a konyhaablak, vagy egy világos, de fűtött folyosó is. A kis palánták már pár héten belül kifejlődnek, májusban a szabadba is ki lehet ültetni, várjuk meg a fagyokat, mert nem szereti a hideget. A bazsalikomot a fűszerkertben, az erkélyen, de egy nagyobb cserépben vagy dézsában is nevelhetjük. Társíthatjuk, más fűszernövényekkel szereti a petrezselymet, a rozmaringot. Különleges hatású, ha a lila és zöld levelű bazsalikomot egy cserépbe ültetjük. Kerek lapos agyagedénybe téve valódi mediterrán hangulatot ad kertünknek.

Gondozás

A kiültetésnél a kert napos meleg részébe tegyük a növényt. Nyáron a nagy melegben rendszeresen öntözzük, mert a legkisebb kiszáradás is végezetes lehet számára. A növényről a fiatal friss hajtásokat érdemes folyamatosan szedni és a hajtásokat rendszeresen visszavágni, mert így még erősebb növekedésre serkentjük a tövet és bokrosodik is. Tavaly fedeztem fel, hogy ezek a hajtások (6-10 cm) vízbe téve, 7-10 nap múlva begyökeresedhetnek. Én ezt nem tudtam véletlenül jöttem rá az ablakba tettem dísznek és elfelejtkeztem róla. De a lényeg az, hogy így is lehet szaporítani (a görögbazsalikomot különösen). Betegség és kártevők elleni vegyi védelemre nincs szükség, igazi bionövény.

Élettani hatásai

A bazsalikom teája bélrenyheség, puffadás ellen, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására alkalmas. Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

Felhasználás

A bazsalikomról a leveleket kora reggel szedjük le, ilyenkor a legintenzívebb az illata. A frissen fel nem használt leveleket megszáríthatjuk, de így sokat veszít az aromájából, ezért inkább fagyasszuk a megmosott leszárított leveleket (praktikus a jégkocka tartóba tenni, így jól adagolhatjuk). Pár napig friss marad, ha kis befőttes üvegbe tesszük, és a hűtőben tároljuk. A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák. Mivel érzékeny aromája a  főzésnél hamar elillan, ezért a főzés utolsó pillanatában, röviddel a felszolgálás előtt adjuk hozzá a meleg vagy a hideg ételekhez.

A bazsalikomból is készíthetünk saját fűszerolajat (a füszerolajak megszállottja vagyok, 10-15 félét készítek), tegyünk friss ágakat (ne csak a levelet a legjobbak a virágos hajtások 2x intenzívebb az ízük és az illatuk mint a leveleknek) egy tiszta üvegbe, öntsünk rá Oliva olajat, tegyünk bele fokhagymát így  2-4 hónapig is eltarthatók. A bazsalikom mellé használjunk rozmaringot, majoránnát, vagy petrezselymet. Nagyon fontos, hogy a vizet alaposan szárítsuk le róla!

Pesto (klasszikus)

Hozzávalók:


  • 20-30 db friss bazsalikomlevél,

  • 1 dl Oliva olaj,

  • 3 ek fenyőmag,

  • 10 dkg reszelt parmezán,

  • 3 gerezd fokhagyma.
Bazsalikom leveleket mossuk meg bő vízzel majd alaposan szárítsuk meg. A fokhagymát tisztítsuk meg. Elkészíthetjük klasszikus módon mozsárban vagy elektromos aprítóval. (Ha mozsárban készítjük, előtte nyomjuk szét, vagy reszeljük le a fokhagymát.) A bazsalikomlevelek és a fokhagyma mellé tegyük az edénybe fenyőmagot, majd az Oliva olajjal együtt törjük, pürésítsük össze őket. Végül adjuk hozzá a reszelt parmezánt, én csak felhasználás előtt közvetlenül ízesítem sóval, borssal. Nagyon finom frissen gyúrt tésztához, vagy sült húsok mellé.

2010. február 17., szerda

Amarilisz, amaryllis

amarilisz vagy amaryllisMár csak pár nap van hátra a télből, a kertbe még nem tudunk kimenni, de a lakásba máris behozhatjuk a tavaszt. Színekre vágyunk, valamire, ami már a tavaszt idézi, hogy vidámabbá tegyük lakásunkat, és gyönyörködhessünk egy mesés és nemes virágban. Most érdemes az amarillisz virágra több időt fordítanunk.

Hippeastrum

Aki még nem ismeri, az amarillisz egy hagymás növény, a becsületes neve Hippeastrum, a botanikusok és a hivatásos kertészek ezt a nevet használják. Hosszú kb.: 60-70 cm hosszú keskeny levelei vannak, virága (általában 3-4) tölcsér alakú, a hagymából felnyúló hengeres zöld virágszáron helyezkedik el. Mexikó, Peru és Brazília meleg éghajlatú tájairól származik, a fagyokat a szabadban nem viseli el, szobanövény, annak ellenére, hogy a nyarat a szabadban töltheti.

Virágoztatás

Az elsárgult, leszáradt levelektől tisztítsuk meg a hagymát, a túlságosan hosszúra nőtt gyökereket kurtítsuk meg, és úgy tegyük a földbe (tőzeges B típusú virágföldbe), hogy a hagyma fele a talaj felszíne felett legyen. A földet csak egyszer ültetéskor öntözzük meg és a cserepet tegyük meleg, sötét helyre, ahol a hagyma élettevékenysége megindul. A bimbóképződéshez sötét, 15-17 °C és kb. 6-8 hét szükséges. Ha a virágszár megjelent és 15-20 centiméterre megnyúlt, kezdjük az öntözést, hetenként egyszer tápoldattal is. Ekkor a növényt helyezzük világos, de nem túl meleg helyre. A fény kizárásával gyorsabban nő a virágszár, papírból készített süveget helyezünk a hagyma köré így a virágok 60-80 cm magasságban fognak megjelenni. Ezt a takarást én idén nem csináltam, és az öntözést is hamarabb kezdtem el, ezért rövid a bimbó-szár és tobzódnak a levelek.

Szaporítás

Egyes országokban az amarillisz klubok vannak ahol e szép virágok nemesítésével foglalkoznak. Mi is kipróbálhatjuk, ha a virágok portokját éles körömollóval levágjuk, csipesszel megfogjuk, és egy másik virágának bibéjére juttatjuk, ekkor a megtermékenyítés után toktermés fejlődik ki. Az ebben levő magvak a nyár elejéig beérnek, és lapos edénybe elvetve kikelnek. A magoncok őszig megerősödnek, télen pihennek utána tavasszal már gyors növekedésnek indulnak.

Hippeastrum

A virágok csodálatos színekben pompáznak, találkozhatunk fehér, rózsaszín, piros vagy csíkos mintázatúakkal is. Rengeteg a hibrid változat. Nemcsak cserepes dísznövényként, hanem vázába vágott virágként is használják. A hagymák körülbelül hároméves korukban hozzák az első virágaikat. Vásárláskor csak kemény, nagyméretű és jól fejlett gyökérzetű hagymát válasszunk. Elvirágzás után kiültethetjük a szabadba, vagy akinek erre nincs lehetősége, kiteheti akár egész nyárra, az erkélyre félárnyékos helyre ültessük. Az öntözést és tápoldatozást július közepéig folytassuk, ősz elejéig pedig már csak annyi vizet kapjon, hogy a levelei le ne égjenek, inkább fokozatosan lesárgulhassanak. A fagyokat nem viseli el! A hagymát a következő hajtatásig kb. két-három hónapig hűvös (12 C°-os ) helyen pihentessük.

A növény, mérgező anyagokat tartalmaz!

2010. február 15., hétfő

Zeller

Gumósan, halványan vagy metélve?
Megint egy sokoldalú zöldség: a zellert ehetjük nyersen, főzve, párolva, sütve, fűszerolajként, fűszerecetként, ételízesítőként sóval vagy szárítva, és minden elképzelhető formában.

Zeller termesztése
Ma hegykői zellert, szárzellert, és metélő zellert ültettem. A palánták kiültetésének időpontját elsősorban az időjárási viszonyok határozzák meg. Az utolsó tavaszi fagyok időpontját kell figyelembe venni ez kb.: április második fele. Az ültetést meghatározza a fajta és a termesztési cél is, másként időzítjük a friss fogyasztásra, másként a feldolgozásra vagy a tárolásra szánt növényt. A zellert lehet szabadföldbe is vetni, de a tápkockás palántázás biztonságosabb és időt is nyerünk vele. A növény ültetési mélységének megválasztásakor általános szabály, hogy a növények sziklevélig, illetve a palántaágyban megszokott mélységig kerüljenek a földbe. A fejlődése számára az optimális hőmérséklet 19 °C, de kelése a legjobb 26 °C körüli hőmérsékleten. Kezdetben érzékeny a hidegre, de később kifejlett állapotban, gumós korban a kisebb fagyokat is elviseli (nekem a hó alatt most is van zeller és petrezselyemlevél). Az árnyékot, félárnyékot kevésbé tűri, levelei, termése megnyúlik. Sok vizet, rendszeres öntözést igényel. Tápanyagok tekintetében is eltér a sárgarépától és a petrezselyemtől, frissen szerves trágyázott, komposzttal kiegészített talajba ültessük. Jelentős a káliumigénye, ami tárolhatóságát, fagytűrő képességét és betegségekkel szembeni ellenállóságát javítja.

Zeller élettani hatásai
A zeller (a petrezselyemmel együtt) azok közé a népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. Gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertőzéseket. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre ezért a népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot elhajtsa. Enyhíti az ízületi gyulladást, jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra. Alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentőként, sőt idegnyugtatóként és a gyomorégés enyhítésére is. A zellerben sok a szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is alkalmazzák. A növény hatóanyagai miatt erősíti az immunrendszert. Természetesen a zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyersen fogyasztják.

Érdekesség
Az ókori görögök nagy tisztelői voltak a zellernek. A versenyek győzteseit zellerlevél csokorral ajándékozták meg. A középkorban olasz földművesek kezdték termeszteni a vadon növő hegyi zeller fajtát. A ma ismert zeller az európai konyhákban csak a XIX. században vált igazán ismerté, köszönhetjük a németországi kertészek nemesítésének.

Gumós zeller
Nálunk a gumós zeller a legközismertebb levelét is használjuk, de inkább gyökérgumóját dolgozzuk fel. Hámozni csak azokat a gumókat kell, amelyekről hosszú sikálással sem tudtuk a földszemcséket letakarítani, hiszen az illóolajat tartó sejtecskék főleg közvetlenül a héj alatt találhatók. Rendkívüli vitamin- és kiemelkedő vastartalma miatt pürésítve bébiételek alapanyagaként is szívesen használják.

Felhasználás:

  • A zellerecetet nagyanyáink még rendszeresen használták, mi már csak a tárkonyecetet ismerjük. Érdemes kipróbálni csodálatos aromája miatt.

  •  Zöldségpástétomként kenyérre kenve étvágygerjesztőnek kiváló előétel.

  • Fűszerolajként használhatjuk a különböző tojássalátákhoz, a Waldorf salátához, de egy egyszerű paradicsomsalátát is különlegessé tehetünk vele.

Halványító vagy szárzeller
A szárzellernek világosabb színe és enyhébb íze van a gumósnál, ráadásul hosszú szárának zsengébbek a rostjai, könnyebb darabolni és élvezetesebb fogyasztani. Felszeletelve saláták alapanyaga, kiválóan illik különböző sajtokhoz, például egyes kecskesajtokhoz. Az illóolajok a halványító zellernél a levélben koncentrálódnak. Étvágyfokozó, emésztést serkentő és a néphit szerint fiatalító hatása is van. Halvány színét úgy érik el a kertészek, hogy a kiültetett palántákra papírtakarót húznak, így azok fény hiányában nem zöldülnek be, a halványító zeller húsos levelei zölden kesernyés ízűek lennének!

Angol zellerkrém leves
Hozzávalók (kb. 6 adag):
• 4 szál szárzeller (halványító zeller), karikára vágva
• 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
• 2 szál póréhagyma, karikára vágva
• 1 kg burgonya, kockára vágva
• 2 dl főzőtejszín
• 60 g vaj
• 2 liter zöldség alaplé

Elkészítés:
Egy edényben a vajat megolvasztjuk, a vöröshagymát megpároljuk rajta. Majd rádobjuk a pórét is és kb.: 10 perc alatt készre pároljuk. Hozzáöntjük a burgonyát és a zellerszárakat, majd a zöldséglevet. Addig főzzük, amíg a burgonya puha nem lesz. Ha megfőtt, akkor leturmixoljuk, közben hozzáöntjük a tejszínt is. Pár órára a hűtőbe rakjuk, hogy lehűljön, és valamilyen kenyérből készült krutonnal, leves gyönggyel (főleg ahol gyerek van) tálaljuk. Jó étvágyat!

Metélőzeller
A metélőzeller levelei erőteljesebbek és zöldebbek, de csak ritkán termesztik, mert a gumós zeller leveleit is használhatjuk. A metélőzeller vitaminokban és ásványi sókban gazdag, illatos levélzetéért termesztik. Frissen a  levesek, mártások, tojásételek, saláták ízesítője és  díszítője lehet. Szárítva őrölve fontos alapanyaga a zöldfüszerkeverékeknek, a különböző paradicsomszósz és ketchup ízesítőinek. Javaslom azoknak, akiknek csak ablak vagy erkély áll rendelkezésre, mutatós és hasznos növény. Sok sikert hozzá!


2010. február 13., szombat

Hibiszkusz

Mocsári hibiszkusz

4 évvel ezelőtt a Balaton környéki falvakban kirándultunk, ott láttunk először mocsári hibiszkuszt. Az egyik kertben, több nagy tő volt a éppen virágzás időszakában, megkérdeztük a tulajdonost milyen virág ez. A beszélgetés végen egy zacskó virágmagot adott a kezünkbe.

Szaporítása

A mocsári hibiszkusz a mályvafélék talán legszebb és legkülönlegesebb képviselője. Florida mocsaras területeiről származik, a meleg, napos és állandóan nedves környezetben érzi igazán jól magát. Különösebb gondoskodást nem igényel, nem kell vízmellé ültetni, de a folyamatos vízellátásáról gondoskodnunk kell. A tányérnyi virágok csak egyetlen napig nyílnak, de olyan sok bimbó van rajta, hogy egész augusztusban, folyamatosan virágban tartják a növényt. Gyors növekedése miatt sok tápanyagot igényel, ezt az ültető közegbe kevert szerves trágyával, majd évszakonkénti tápoldattal pótoljuk. Bokros növekedésű, ideális helyen akár 2-2,5 méter magasra is fejlődő évelő növény, karózást igényel. Magvetéssel és tőosztással is szaporítható. -15°C-ig fagytűrő, ez alatt a gyökerei is károsodhatnak, ezért a tövét 5-8 cm vastagon takarjuk mulccsal, szalmával vagy lombtakaróval. Júliustól szeptemberig virágzik, magja augusztustól októberig érik. Ültetéskor vegyük figyelembe, hogy virágai elsősorban kelet-délkelet felé néznek, tehát a kert fő nézőpontjához viszonyítva északnyugati helyre ajánlatos telepíteni. Én ma ültettem el a magokat normál földkeverékbe 2 napos vízben való áztatás után. A cserepet világos helyre (ablakba), egyenletesen meleg környezetbe tegyük. A fagyok elmúltával, kitehetjük a növényt a szabadba (cserépben), ha megerősödött, ősszel ültessük végleges helyére.

Gondozása

Az első tél után, tavasszal legyünk türelmesek, mert elég későn hajt ki, nem szabad rögtön arra gondolni, hogy esetleg kifagyott a télen. Földalatti része áttelel, és minden évben újra kihajt tőből. Jelöljük meg karóval a növény helyét, hogy a tavaszi kerti munkák alkalmával ne sértsük meg a hajtásokat. Mivel a meleget szereti, ezért későn májusban hajt ki, ezért fontos a gyommentes környezet. A már többéves növényt érdemes kora tavasszal (mielőtt a nedvkeringés beindul) kiásni, a tövét szétszedni és szétültetni más friss helyre. 

Fajták

Nekem rózsaszínű és sötét bordó virágú van, de létezik hófehér, sárga vagy barnán-fémesen foltos, ez utóbbiról csak olvastam. Természetesen ez a gyönyörű virág is megérdemli, hogy illékony élete vászonra kerülve "halhatatlanná" váljon íme a kép.


2010. február 12., péntek

Karnevál

Tél - Farsang - Fánk - Velence - Karnevál

Farsang - Velence - Karnevál
Ma megint esett a hó, szép volt, de... unom!!! Mit lehet ilyenkor csinálni, mondjuk alkotni, hogy jobb kedvem legyen. Festeni kellene, vagy fánkot sütni, vagy álarcot készíteni. Már festettem egyszer egy karneváli képet 2005-ben ez az (további képeim a della-galleria -ban láthatók), úgy hogy azt most nem. Sütni kellene

  • Szalagos fánkot baracklekvárral,
  • Csörögefánkot narancslekvárral,
  • Túrófánkot banánkrémmel,
  • Rózsafánkot meggylekvárral,
  • Cseh fánkot vagy tarkedlit eperlekvárral,
  • Egérkét málnalekvárral és vanília sodóval,
  • Herőcét fahéjas porcukorral és almaszósszal,
  • Kemencefánkot körte kompóttal és karamell szósszal,
  • Churros-t (spanyol csurgatott fánk) forró csokival,
De ehetnék jojó fánkot is, ez volt gyerekkoromban a kedvencem, de ez nem klasszikus fánk inkább piskótafajta.

De nem festettem, nem sütöttem, csak havat lapátoltam! és csináltam egy álarcot, felkentem egy lehúzható arcpakolást és sikerült egyben lehúzni!

2010. február 11., csütörtök

A kertem és a paradicsom

…mert valóban minden, gyorsan változik körülöttünk. Egy emberöltő alatt megváltoztak az étkezési szokásaink is. A kertek se maradtak olyanok, mint amilyennek a két nagymamámnál láttam sok évvel ezelőtt. A kert funkciója is más, sokan a kertet csak a ház díszítő elemének tartják, ami rendben is lenne, ha a boltokban, piacokon nem igazi kis méreg bombákat árulnának, zöldségek gyümölcsök helyett. Hiszen gondoljunk, bele mennyi vitamin ásványi anyag stb. van abban a paradicsomban, amit fóliában termesztenek (soha nem érte nap) növekedésserkentő hormonnal kezelik, ugyan abban a sátorban egymás után többször ugyan azt a növényt termesztik, ezért állandó tápanyag utánpótlásra van szükség (műtrágya és nem komposzt vagy szerves trágya) a zárt tér és a napfény fertőtlenítő erejének (biokertészet) hiánya miatt gyakori permetezés. Igen, tudom, ellenőrzik stb., megbízható, de én ezt nem hiszem el!!! Tehát eljutottunk a nagy zöldparadicsomig, és itt a következő probléma, zöld ( ami jó, ha savanyúságot akarunk készíteni) jön a jó öreg érleltető gáz! Persze ez is szabvány szerint pontosan kiszámítva stb. Nem akarok senkit riogatni, de be kell látni, önmagában a zöldség fogyasztás ma már nem jelent egészséges táplálkozást!

Mit tehetünk?
Két dolgot biztosan, együnk nyáron piacról vett friss paradicsomot, télen, a nyáron eltett


  • Paradicsom ivólevet (natúr, fűszeres, édes)

  • Hámozott paradicsomot

  • Kész és félkész paradicsom szószokat (spagettihez, pizzához)

  • Paradicsom lekvárt

  • Egészben eltett paradicsomot salátának (1.borban, 2. olajban)

  • Lecsót (készen, natúron, töltött paprikának)

  • Ketchup variációkat

  • Natúr sűrített paradicsomot

  • Zöldparadicsomot savanyúságnak

  • Zöldparadicsomot lekvárnak
Én tavaly ezeket raktam el "télire", ezenkívül aki bejött a kapunkon nem úszta meg, csak egy doboz paradicsommal távozhatott. Az igazság az, hogy nem hittem el, hogy minden mag ki kell, amit a palántázóba tettem, így aztán 7 féle paradicsomból kb:150-180 tő paradicsomunk volt, palántát is ajándékoztunk, de furcsa módon sokan visszautasították "mert ők nem szoktak konyhakertet csinálni" én ezt nem nagyon értem, mert akinek nincs kertje, az azt mondja ültetne, de nincs hova, akinek van az meg füvet nyír... na mindegy, az biztos én nem unatkoztam a nyáron...  

A másik dolog, amit tehetünk, ültessünk 2-3 paradicsommagot egy kis cserépbe (tejfölös pohárba) 2 cm mélyre, 4-6 db cserépbe pár darab bársonyvirágmagot (büdöske) 1 cm mélyre, 3-4 cserépbe bazsalikommagot VIGYÁZAT a bazsalikommag fényre csirázik, ne tegyünk rá földet. tegyük napos helyre és gondosan, de ne túl öntözve locsoljuk (az 1 literes kézi virágpermetező tökéletes mert a sérülékeny magocskákat nem úsztatjuk el vagy ki. Ha ügyesek voltunk ( a paradicsom magok 20 C fokon kelnek ki) pár hét és vehetünk egy kb.: 40-50 cm átmérőjű nagy cserepet (müanyag is jó), középre a paradicsom palántát, szélre, váltakozva a bársonyvirágot és a bazsalikomot ültessük. Gondolom kitaláltátok a párosítás okát, a bársonyvirág a paradicsom egyik biokertésze, a bazsalikom az egyik legjobb fűszernövény párosítás a paradicsommal, van több variáció is.

A lényeg, akinek nincs kertje, csak erkélye az is próbálja ki azt, amit én ma tettem, csináljon mini édenkertet! (Egyébként én ezt ajándéknak adom majd.)

Olvastam, hogy a paradicsomot is csak főzésre használták mindaddig, amíg az első világháborús orosz hadifoglyoktól látták, hogy ők nemcsak a nyers uborkát, de a piros paradicsomot is rendszeresen fogyasztották (érdekes).

A népi gyógyászat máj- és gyomorbetegségekre, vesebántalmakra és kelésekre ajánlja. Aktivizálja a sejteket, ezért ajánlott fáradtságra, kimerültségre. Az éretten leszedett nyers paradicsomot együk, ebben benne van a C-, a B1-, B2-, B6-, az E-vitamin, pantoténsav, biotin, folsav; vas, és tartalmaz még rezet, cinket, mangánt, kobaltot, krómot, fluort.

A kép a tavalyi termés, sajnos nem tettem mellé tojást (így látszana a méret, tojást használtunk mérték"nagyság"ként), de lemértem a paradicsom 40 dkg-os volt. Egyszer sem volt permetezve, és ez még mind semmi a sárga koktél paradicsomot ettünk még november végén a tövéről, a levél lefagyott, de a paradicsom nem, nagyon finom méz édes volt.





2010. február 7., vasárnap

Napraforgó virág

Kiskertem újabb színfoltja lesz a napraforgó, ültettem a szaporítóládába „ipari” fajtát és 3 féle dísznapraforgót. Aki látott már „napraforgótengert” az tudja milyen varázslatos virágú növény. Egy szép történet szerint a napraforgó a nevét, a görög mitológiából kapta. Clytia egy fiatal és gyönyörű lány, beleszeretett a Napistenbe, Heliosba, aki nem viszonozta érzelmét. A lány egésznap csak a Napistent figyelte, míg végül bánatában Heliantusszá vagyis napraforgóvá vált. Így örökké szerelme a Napisten felé fordulhat. Egyébként valamirevaló festő legalább egyszer lefesti ezt a virágot, természetesen én is megtettem ezt választottam most illusztrációnak. Európába, először, dísznövényként került, Oroszországban vált gazdasági haszonnövény belőle. A II. világháború után a zsírszükségletek kielégítésére és pótlására kezdték el olajnövényként termeszteni. Kiskertben egyre többen ültetik, díszítő értéke mellett, mint gyógynövényt is felhasználhatjuk. Igénytelen a gyengébb adottságú termőtalajokon is hamar növekszik és virágzik kertünkben. Két dologra kell vigyázni ugyanazon a helyen jó pár évig nem lehet napraforgó, nem szereti ha ugyanoda ültetik, és a madarakkal (főleg a verebekkel) is vigyázni kell, mert learatják a teljes érett napraforgótányérokat, én tavaly így jártam, mindet megették új magokat kellett vennem. Védekezésként most már tudom hagyma hálót kell a tányérra húzni.

Napraforgó, mint gyógynövény

A napraforgó olajtartalma 47%, többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Ezen kívül a napraforgómagban lecitin, fehérjék, vitaminok, B1, B2, és sok sok E vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, foszfor, is található. Az E-vitamin tartalma igen jelentős, erős antioxidáns hatású, erősíti immunrendszerünket, más vitaminokkal, elsősorban C-vitaminnal kiegészítve komplex hatású, úgynevezett „szabadgyökfogó" rendszert alkot. A napraforgó szirmaiban rejlő hatóanyagok alkalmasak a magas vérnyomás kezelésére, valamint hatásosak nyugtató és lázcsillapítóként is.

Gyógytea magas koleszterin szint, és a magas várnyomás ellen

Hozzávalók:


  • 1 liter forró víz

  • 1 csésze hántolt napraforgómag
A vizet ne csak melegítsük, fel kell forralni 2-3 percig „zubogjon”ebbe a forró vízbe tegyünk bele egy csésze nyers hántolt napraforgómagot, és főzzük kb. fél óráig. Majd szűrjük le és osszuk négy adagra. Ugyanezt napraforgó virágszirommal is megtehetjük, ami szintén jótékony hatással lesz szervezetünkre, néhány gyümölcstea keverékben is van napraforgószirom. Aki ilyen betegségekben szenved, igyon rendszeresen napraforgómagból készült teát!

De ezen kívül a napraforgómagot akár csak a búzát csíráztathatjuk is, ehhez vegyünk egy lapos tálat, szórjunk bele napraforgó magot, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Naponta cseréljük alatta a vizet. Meleg szobában két-három nap alatt kicsírázik, amit utána szórhatunk salátába, tehetjük kenyérre, joghurtba, vagy müzli mellé. A napraforgó csíra gazdag D, és B vitaminban, káliumban, kalciumban, és vasban.

Nagyon fontos, amikor egy salátára olajat teszünk, tegyünk mindig egy kevés citromot is rá, mert a vitaminok csak egymás támogatásával fejtik ki hatásukat, természetesen ez fordítva is működik, minden salátára tegyünk egy kis olajat is hiszen a vitaminok nagy része mint tudjuk zsírban oldódó. Tehát ne legyünk olyan balgák a „nagyfogyókúránkban”, hogy csak zöldségeket eszünk és semmi olaj vagy olajos mag, mert „jaj az hizlal”!!!

2010. február 6., szombat

Chili paprika


A tegnap elültetett növények egyike a nálunk díszpaprikaként ismert Chili paprika (Capsici fastigiati) egy aprótermetű változata.

A chili nagyon csípős, hegyes, piros, a trópusokon termő paprikafajta, a mi cseresznyepaprikánknak közeli rokona. A rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést és megóvja a gyomor nyálkahártyáját. A paprikafélék (Capsicum) csípősségét a Scoville-skálán mérjük, amely a kapszaicin mennyiségét jelzi. A módszer azon alapul, hogy a paprikából készült kivonatot mennyi cukros vízzel hígítva kapunk olyan oldatot, melyet már nem érzünk csípősnek. A legerősebb paprikafajta a Habanero chile. A kapszaicin tartalmú tapasz gyógyítja a fájós hátat, csökkenti a reumás ízületi gyulladást, serkenti a keringést, lázcsillapító hatású, de egészséges embernél védelmet biztosít a gyomorfekély kialakulása ellen is. A paprika táplálkozás élettanilag legfontosabb alkotórésze a C-vitamin, magas a karotin tartalma, és jelentős B1, B2-vitamintartalommal is rendelkezik. Kínai, indiai, mexikói ételekhez elengedhetetlen (de helyettesíthetjük a mi „magyar” cseresznyepaprikánkkal). Számos chilivel készült ételt főztem már én is, van egy-két klasszikus, és magyarított receptem, de ezeket majd a termés betakarításakor veszem sorra. Most két egyéb felhasználásról írok.

Chili fűszerecet


Hozzávalók (ez egy irányadó alap):

  • 4 dl fehérborecet

  • 4 db chili paprika (vagy bármilyen fajta, kicsi, csípős)

  • 2 db szép babérlevél

  • 2-4 db fokhagyma gerezd (egészben megtisztítva)

  • 1-2 tárkony ág (5-6 cm-es darab)
Ízlés szerint állíthatjuk elő, bátran kísérletezzünk. Az alap általában fehérborecet kb: 2-4 dl-t érdemes csinálni, (ne használjunk 10%-os vagy még annál is erősebb ecetsavat!) a paprikát megmossuk, leszárítjuk, és 3-5 helyen megszurkáljuk. Az üvegbe a paprika mellé tehetünk babérlevelet (ne sokat mert keserű lehet) fokhagyma gerezdeket egészben még pikánsabb ha tárkony ágat is dugdosunk a paprika mellé. Minden olyan fűszer kerülhet bele szárítva vagy frissen (ekkor a vizet szárítsuk le róla alaposan), amit ecetes ételekhez egyébként is használnánk. Hűvös helyen tároljuk kb.:3-5 hét múlva tökéletes főzéshez, salátákhoz.

Sajnálom, hogy a tavaly készített fűszerecetet nem fotóztam le, de ígérem, a paprika szezonban pótolom.

Chili fűszerolaj

Hozzávalók alap:

  • 4 dl extra szűz olivaolaj (vagy bármilyen általatok kedvelt nem túl karakteres olaj)

  • 4 db chili paprika (vagy bármilyen fajta, kicsi, csípős, szines)
Variáció I pl.: caprese-hez:

  • 2-4 db fokhagyma gerezd (egészben megtisztítva)

  • 2-4 levél bazsalikom (fontos hogy száraz legyen!)
Variáció II pl.: tojássalátához: 
  • 1-2 rozmaring ágacska (5-6 cm-es darab)

 Variáció III pl.: csirkéhez:

  • 6-8 zsálya levél   
A paprikákat ugyan úgy előkészítem, mint a fűszerecetnél, belerakom az üvegbe, itt még szabadabbra engedhetjük a fantáziánkat. Variációk: készíthetünk „caprese fűszerolajat”, az üvegbe a piros paprika mellé teszünk friss bazsalikomot és fokhagyma gerezdeket, felöntjük extra szűz olivaolajjal. Szinte bármilyen salátához illik a rozmaringos változat. Gyönyörű a piros paprika és a zöld rozmaring ág az üvegben. A „sima” sült csirkét elvarázsolhatjuk a zsályás változattal, ekkor az üvegbe a piros és zöld színű paprika mellé az ezüstös zsálya levelekből teszünk. Minden változatnál érdemes 3-5 hetet várni olyan élmény a csípős fűszeres olaj, amit egyszerűen nem lehet utánozni. De a vacak kajáknál is csodát tesz, én nagyon szeretem az évszakváltó, salaktalanító krumpli diétámnál (héjában főtt krumpli sóóóóó!!!!! nélkül, csípős fűszerolajjal pikánssá téve, tényleg nagyon jó!) használni.

A képet innen kaptam kölcsön, de sajátot is teszek majd fel.

Ezek az egyéb chili felhasználási módok nem csak finomak, de gyönyörűek és remek ajándék ötletek is, garantáltan örül, aki egy ilyen csodát kap. Decemberben a rokonoktól kaptam kb.: 20 db régi 50-80 éves kis üvegecskét. Alig várom már, hogy a kis magokból termés legyen és tele rakjam őket.



2010. február 4., csütörtök

Lobélia

Lobélia

Termékeny nap volt a mai! Legalább 300 db magot vetettem el. Lobéliát, paradicsomot, díszpaprikát, padlizsánt. A Lobélia (Lobelia erinus) gyönyörű kék színben pompázik (van fehér és ciklámen színű is). A napfényt és a jó kerti talajt szereti. Rendszeres öntözést igényel, hamar kiszárad és akkor menthetetlen, de ha gondozod, tavasztól őszig mosolyog rád. Az egyik legelbűvölőbb kerti, ill. balkonvirág. Február-márciusban fűtött (18-20°C) helyiségben szaporítóládába vetjük. A magok fényre csiráznak, ez azt jelenti, hogy a magokat nem kell földdel betakarni! A palántákat csoportosan ültessük 15x15-cm-es térállásba. Csak az "Ő" kedvéért is érdemes sziklakertet csinálni meseszép a fehér kövek között. Az első nagy virágzási hullám után vágjuk vissza a virág csúcsát, így újra virágzásra serkentjük.

2010. február 3., szerda

Február

BÖJTELŐ HAVA – TÉLUTÓ – JÉGBONTÓ HAVA

Időjóslás, termésjóslás: ha ezen a napon kisüt a nap, a medve meglátja az árnyékát és visszamegy a barlangjába, és még 40 napig tart a hideg. Medvével nem találkoztam, de ma megtettem az első lépést az idei növény állomány létrehozásához. Elővettem a virág és növény magokat és elkezdtem álmodozni mi minden terem majd a kertemben. Ezen kívül megnéztem 8-10 gasztro blogot ki, mit, és hogyan tesz, vesz. Kinyomtattam 14 receptet, elővettem a saját recept gyűjteményemet és elhatároztam mától minden megfőzött ételt lefotózok. Azt hiszem mára ennyi elég is. Hiszen holnapra is kell valami tennivalót hagyni.
Related Posts with Thumbnails