2010. március 31., szerda

Tavaszi munkák a Gyümölcsösben

A gyümölcsösben megtisztítottam a fák törzsét és ágait lekapartam, a sérült és beteg részeket. Csak az egyik szilvafán láttam gyanús „dolgot” a többi fa gyönyörű, de a vihar és a körtefán a sok termés kicsit megszabdalta az ágakat. Megritkítottam a gyümölcsfák koronáit, a befele növő ágakat, nálunk fiatal fák vannak így ifjító metszést még nem kellett végezni. A lemosó permetezésre idén csak 3-4 nap volt alkalmas, ahogy elolvadt a hó, nem fújt a szél, nem esett az eső, gyorsan megpermetezte a férjem. Ma már a kajszi fán van kinyílt virág!

Általános:

Minden fa tárgyat, a kerítéseket, pergolákat, a kúszónövények támasztékait, kis faházat emelt ágyások deszka széleit egyszóval mindent, ami fa és már nem él permetezzük vagy kenjük át bordói lével. Mi lepermeteztük, de az ágyások deszkáit ecsettel is átkentem biztos, ami biztos. Kihajtás befuttatás használatbavétel után már sokkal nehezebb ezt elvégezni.

A fákról leszedett kaparékot, lemetszett ágakat, ősszel el nem égetett szemetet levele, papírdobozokat, kiszuperált karókat stb. gyűjtsük össze, és lehetőség szerint égessük el. A szomszédok nem örülnek majd, de ez elengedhetetlen feladat.

A málna

Tavaly nem volt málnánk, a piacról 2x4 ládával vettünk. Mondható hogy a család egyik kedvence. Van egy recept a chilis málnadzsemről a biokamra blogomon. Ősszel telepítettük 18 m hosszan a kerítés mellett (remélem, idén nem kell venni!) Mivel új a telepítés még nem kellett az előző évi sarjait ritkítani, elhalt ágait kivágni. De a védő katonákat elültettem. Idén egy hasznos és egy szép védőt választottam. A málna egyik védője a fokhagyma, ő a hasznos, részletesen a levendula kert blogomban írok róla, a másik védő a nefelejcs, ami a szép, nagyon szép, szerintem az egyik legaranyosabb virág, a liliomkert blogomban írok róla részletesen.

Termesztése

Kedveli a világos félárnyékot, szélvédett helyet, az állandó talajtakarást és a gyengén savas kémhatású, nedves, laza talajt. Sövényként a kerítés mellé is ültethető, de nevelhetjük rács mellett is. Két stabil kerítésoszlop közé húzzunk ki két szál drótot, melyet a hosszú hajtásaikkal befuthatnak. Így a kötözést is megspóroljuk, ha sok rajta a termés elfekszenek, kell neki a támaszték.

Ültetési időszak az ősz, szeptember október és a kora tavasz, de ekkor a termés (kivéve a konténeres növényt) nem lesz olyan bő. A tőtávolság 40-60 cm legyen és a sorok egymástól 1,20-1,60 cm - távolságra legyenek egymástól. Én az egy sort javaslom, mert szúr nem jó mélyen belenyúlni kivéve, ha mindkét oldalról elérjük. A megsérült gyökereket kicsit vágjuk vissza, és sekélyen ültessük a növényeket az előzőleg komposzttal feljavított ültető gödrökbe. Tavasszal a fiatal hajtásokat 4-5 szemre metsszük vissza. A gyengén savas állapotot tűlevélkomposzttal tudjuk létrehozni, vagy erdei földdel, hiszen onnan származik az neki a legjobb! De használhatunk szalma, gyaluforgács, hullott lomb fekete nadálytőlevelet és kéregmulcsot is. Mindig kell a málna alá mulcs! Kifejezetten jó hatású a málna alá vetett zöldtrágya, mely maradhat mulcs gyanánt. Most a mustármagot próbálom, ki zöldtrágyának, állítólag kedvezően hat a málnára. Fogok még a málnáról írni!!! De a tavaszi munkákat a dísznövények gondozásával folytatom. Várom véleményedet, tapasztalatodat, kérdésedet.

6 megjegyzés:

  1. Imádom a málnát :) Anyuéknál ültettem pár éve, mit mondjak, az első évben elég satnya volt, de aztán beindult, a fagyokig folyamatosan van rajta termés :)

    VálaszTörlés
  2. Nálam a málna a szomszédtól jött át, így az ültetéssel nem nagyon volt gondom:) Gyönyörű hatalmas szemű málnák. Még ősszel megmetszettem őket, kb 8-10 méter hosszan vannak tavaly 15 kg málna volt rajta:)
    Köszi a jó tippeket:)

    VálaszTörlés
  3. Szia Mandy, a málna töveket jó helyről kaptuk, fajta kóstolás után ültettünk ilyen sokat, szóval tutira mentünk, tegnap néztem 2-3 cm-es kis hajtások vannak már rajta...

    VálaszTörlés
  4. Szia Krisztina, megkérdeztem a szomszédot nem zavarja-e, ha a kerítés mellé ültetem a málna töveket, mert lehet, hogy idővel át megy szomszédolni? Azt kérdezte ez mikor lesz, és leszedheti-e... Ahogy írtad a termés arányokat rögtön elkezdtem szorozni lehet, hogy nekem 20-30kg málnám lesz:)?

    VálaszTörlés
  5. Büszkélkedhetek:) Ilyen volt tavaly.
    http://krisztina-bazr.blogspot.com/2010/03/malna.html
    Málna alá tavaly medvehagymát ültettem, idén ki is hajtott, szerinted jó hatással lesznek egymásra?

    VálaszTörlés
  6. Szia, Krisztina, gyönyörűek a málnabokraid:). A medvehagyma és a málna a természetben, az erdőben jól segítik egymást, így a kertben is remekül együttműködnek! Ami még sokat segít a málnának az a sarkantyúka (törpe, bokros). Összeszedi a tetveket. A mi kertünk nincs elfertőződve, a rózsa nagyon messze van a málnától, de amelyik kertben sok a levéltetű ott érdemes a sarkantyúkát bevetni! A levendulakert blogomon írok róla http://levendula-kert.blogspot.com/ részletesen.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails