2010. március 13., szombat

BROKKOLI

Ma végre elültettem kertem névadóját, a brokkolit. A brokkoli a keresztesvirágúakhoz tartozik a karfiol közeli rokona. Egyéves növény, az a rész, amit fogyasztunk a virága bimbós állapotban, sötétzöld színű. A brokkolit akkor kezdjük szedni, amikor a rózsa már kifejlődött, de a bimbók még zártak, tömörek. Ha nagyon meleg van, a brokkoli gyorsan kinyílik, ami után fogyaszthatatlanná válik. A fő brokkolirózsa levágása után a levelek hónaljából újabb, kisebb rózsák fejlődnek.

Származási helye:

A Földközi-tenger vidékéről származik. Franciaországban, Olaszországban már régen fogyasztják, és Angliában is megbecsült, mindennapos zöldségféle.

Termesztése:

Magról vetjük az optimális hőmérséklet a brokkoli számára a 13 °C. A napfényre nem olyan érzékeny, mint a karfiol. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajon kell termeszteni, elsősorban nitrogént igényel különösen a főrózsa eltávolítása után, hogy bőségesen hozzon oldalrózsákat. Ősszel mélyen kell felásni és frissen trágyázni a talajt. A fényigénye nagy, árnyékban felnyurgul, a virágzata apró és laza marad. Csak rendszeres öntözés mellett lehet termeszteni. A korai fajtákat palántáról, a kései fajtákat helyrevetés útján szaporítjuk. A legkorábbi ültetés március vége - április eleje. Ezt követően a kései (hosszú tenyészidejű) fajtákat egészen augusztus elejéig vethetjük. A rövidebb tenyészidejű, kisebb lombú fajtákat valamivel sűrűbbre, 50-60 cm-es sortávolság mellett 40 cm-es tőtávolságra helyezzük el. A rövid tenyészidejű fajták a vetést követő második hónapban, a hosszú tenyészidejűek a harmadik hónapban kezdenek teremni. Különösebb ápolást a gyomlálás, a kapálás és az öntözésen kívül nem igényel. Fontos hogy a vetésforgót alkalmazzuk, ugyanahoz a családhoz tartozó növényt nem lehet ugyanazon a darab földön, évről évre termeszteni. A kártevők (dús lombozatát előszeretettel csipkézik ki a káposztalepke hernyói és megtámadják a levéltetvek is) elszaporodnak és a növények is „kiürítik” a talaj ásványi anyag készletét. A brokkoli családjához tartozik többekközött a kelbimbó, káposzta, karalábé, fehérrépa, karfiol.

Táplálkozás élettani hatásai:

A brokkoli nagyon értékes zöldségféle. Vitaminokban - különösen karotinban és C-vitaminban - gazdag. Sok értékes ásványi anyagot és emészthető rostokat is tartalmaz. Az érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mert a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. A világ egyik legegészségesebb itala a brokkoli, répa, alma 1:1 arányú préselt leve.

Felhasználása:
A brokkoli az egyik legfinomabb zöldségféle. Nemcsak a rózsája és a mellékrózsái, hanem a szár egy része is fogyasztható, sőt a leveleit is fel lehet használni, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készülhet. Kiválóan fagyasztható, eredeti külsejének és bel tartalmának megőrzésével (3-4 percnyi előfőzés, blansírozás után). Én legjobban a krémlevest szeretem, de nagyon finom nyersen, joghurtba mártogatva is.

1 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails