2010. március 31., szerda

Tavaszi munkák a Gyümölcsösben

A gyümölcsösben megtisztítottam a fák törzsét és ágait lekapartam, a sérült és beteg részeket. Csak az egyik szilvafán láttam gyanús „dolgot” a többi fa gyönyörű, de a vihar és a körtefán a sok termés kicsit megszabdalta az ágakat. Megritkítottam a gyümölcsfák koronáit, a befele növő ágakat, nálunk fiatal fák vannak így ifjító metszést még nem kellett végezni. A lemosó permetezésre idén csak 3-4 nap volt alkalmas, ahogy elolvadt a hó, nem fújt a szél, nem esett az eső, gyorsan megpermetezte a férjem. Ma már a kajszi fán van kinyílt virág!

Általános:

Minden fa tárgyat, a kerítéseket, pergolákat, a kúszónövények támasztékait, kis faházat emelt ágyások deszka széleit egyszóval mindent, ami fa és már nem él permetezzük vagy kenjük át bordói lével. Mi lepermeteztük, de az ágyások deszkáit ecsettel is átkentem biztos, ami biztos. Kihajtás befuttatás használatbavétel után már sokkal nehezebb ezt elvégezni.

A fákról leszedett kaparékot, lemetszett ágakat, ősszel el nem égetett szemetet levele, papírdobozokat, kiszuperált karókat stb. gyűjtsük össze, és lehetőség szerint égessük el. A szomszédok nem örülnek majd, de ez elengedhetetlen feladat.

A málna

Tavaly nem volt málnánk, a piacról 2x4 ládával vettünk. Mondható hogy a család egyik kedvence. Van egy recept a chilis málnadzsemről a biokamra blogomon. Ősszel telepítettük 18 m hosszan a kerítés mellett (remélem, idén nem kell venni!) Mivel új a telepítés még nem kellett az előző évi sarjait ritkítani, elhalt ágait kivágni. De a védő katonákat elültettem. Idén egy hasznos és egy szép védőt választottam. A málna egyik védője a fokhagyma, ő a hasznos, részletesen a levendula kert blogomban írok róla, a másik védő a nefelejcs, ami a szép, nagyon szép, szerintem az egyik legaranyosabb virág, a liliomkert blogomban írok róla részletesen.

Termesztése

Kedveli a világos félárnyékot, szélvédett helyet, az állandó talajtakarást és a gyengén savas kémhatású, nedves, laza talajt. Sövényként a kerítés mellé is ültethető, de nevelhetjük rács mellett is. Két stabil kerítésoszlop közé húzzunk ki két szál drótot, melyet a hosszú hajtásaikkal befuthatnak. Így a kötözést is megspóroljuk, ha sok rajta a termés elfekszenek, kell neki a támaszték.

Ültetési időszak az ősz, szeptember október és a kora tavasz, de ekkor a termés (kivéve a konténeres növényt) nem lesz olyan bő. A tőtávolság 40-60 cm legyen és a sorok egymástól 1,20-1,60 cm - távolságra legyenek egymástól. Én az egy sort javaslom, mert szúr nem jó mélyen belenyúlni kivéve, ha mindkét oldalról elérjük. A megsérült gyökereket kicsit vágjuk vissza, és sekélyen ültessük a növényeket az előzőleg komposzttal feljavított ültető gödrökbe. Tavasszal a fiatal hajtásokat 4-5 szemre metsszük vissza. A gyengén savas állapotot tűlevélkomposzttal tudjuk létrehozni, vagy erdei földdel, hiszen onnan származik az neki a legjobb! De használhatunk szalma, gyaluforgács, hullott lomb fekete nadálytőlevelet és kéregmulcsot is. Mindig kell a málna alá mulcs! Kifejezetten jó hatású a málna alá vetett zöldtrágya, mely maradhat mulcs gyanánt. Most a mustármagot próbálom, ki zöldtrágyának, állítólag kedvezően hat a málnára. Fogok még a málnáról írni!!! De a tavaszi munkákat a dísznövények gondozásával folytatom. Várom véleményedet, tapasztalatodat, kérdésedet.

2010. március 30., kedd

Tavaszi munkák a konyhakertben

Régen írtam, de kisütött a nap tavasszal kell a munkák 60%-át elvégezni. A sok kerti munkától, na és a lépcsőktől (3 szintes a kert, nem nagy 970 nm, de domboldalban van) olyan izomlázam van, mint egy 2 órás köredzéstől 1 év kihagyás után! Pihenésképpen magokat ültettem. Olyan sokat, hogy eddig hét zsák 50 literes virágföldet használtam el, keverve egy 250 literes zsák tőzeggel (alig fért be a kocsiba, onnan szedtük ki vödrönként, mert nem bírtuk felvinni a hátsó teraszra) és több vödör saját földdel. Mindenről beszámolok, majd ahogy szépen sorban kikelnek. Most sorba veszem a tennivalókat, amelyek nálam, de általában minden kertben előfordulnak:

Konyhakert

Mivel új a kert, és a gyümölcsfákon kívül csak fűvel volt bevetve, ezért gondosan megterveztem, lerajzoltam, hogy mit hova ültetek. Figyelembe vettem a talaj minőségét, hol milyen a benapozás, mit szeretnék a kertembe, mit mivel szabad összeültetni ki kit szeret vagy véd, stb.

Bio kertészet

A biokertészet alapja, hogy egymást védő növényeket ültetünk egymás mellé illetve a vetésforgó. Ez azért fontos, mert vannak kerti építmények pl.: magasított ágyás, oszlopok, karók, utak, napos órák, évelő növények, tehát nem csak az idei szezont kell figyelembe venni, hanem azt is hogy jövőre mit hova kell vetni. Később ez már rutin lesz (gondolom), de most jó néhány éjszakám ráment a tervezésre. (A magok ültetéséről táblázatott csináltam, hogy jövőre ez alapján már könnyen menjen, mit mikor kell vetni, milyen edényt igényel, mennyi idő múlva csírázik stb. Az az igazság, hogy kevés olyan mag van a boltokban, amiből ne vettem volna, mert mindig elcsábultam…).

Magvetés

A korán kiültetésre kerülő növényeket idén már februárban elkezdtem vetni cserepekbe, szaporító tálakba, sejtes tálcákra. Eddig mindenki kibújt a paradicsom már 10-12 cm. A képen levő koktélparadicsom tartósításának receptje a biokamra blogomon van (amit ezennel megnyitottam). Tavaly hidegágyba vetettem április közepén, de így is időben ki tudtam palántázni mindent. A vetőburgonyát előcsíráztattam. Várom, hogy az időjárás mikor engedi, és azonnal vetem is a gumókat.

Hideg fólia
Fűtés nélküli kis fólia sátorban elvetettem a retket, sárgarépát, salátát, dughagymát, hagymamagot, feketegyökeret, és kiültettem a rukkola „palántákat” kíváncsi vagyok rá, most nagyon harcosan állnak. Részletesen a rukkoláról a levendulakert blogomban olvashatsz. Előkészítettem a zöldborsó, helyét. A lóbab tavaly eltűnt a földben, ezért idén palántát ültettem. Következő alkalommal a gyümölcsöskertről majd a dísznövénykertről számolok be, addig is várom az észrevételedet, tapasztalatodat, tanácsodat, kérdésedet!

2010. március 13., szombat

BROKKOLI

Ma végre elültettem kertem névadóját, a brokkolit. A brokkoli a keresztesvirágúakhoz tartozik a karfiol közeli rokona. Egyéves növény, az a rész, amit fogyasztunk a virága bimbós állapotban, sötétzöld színű. A brokkolit akkor kezdjük szedni, amikor a rózsa már kifejlődött, de a bimbók még zártak, tömörek. Ha nagyon meleg van, a brokkoli gyorsan kinyílik, ami után fogyaszthatatlanná válik. A fő brokkolirózsa levágása után a levelek hónaljából újabb, kisebb rózsák fejlődnek.

Származási helye:

A Földközi-tenger vidékéről származik. Franciaországban, Olaszországban már régen fogyasztják, és Angliában is megbecsült, mindennapos zöldségféle.

Termesztése:

Magról vetjük az optimális hőmérséklet a brokkoli számára a 13 °C. A napfényre nem olyan érzékeny, mint a karfiol. Tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajon kell termeszteni, elsősorban nitrogént igényel különösen a főrózsa eltávolítása után, hogy bőségesen hozzon oldalrózsákat. Ősszel mélyen kell felásni és frissen trágyázni a talajt. A fényigénye nagy, árnyékban felnyurgul, a virágzata apró és laza marad. Csak rendszeres öntözés mellett lehet termeszteni. A korai fajtákat palántáról, a kései fajtákat helyrevetés útján szaporítjuk. A legkorábbi ültetés március vége - április eleje. Ezt követően a kései (hosszú tenyészidejű) fajtákat egészen augusztus elejéig vethetjük. A rövidebb tenyészidejű, kisebb lombú fajtákat valamivel sűrűbbre, 50-60 cm-es sortávolság mellett 40 cm-es tőtávolságra helyezzük el. A rövid tenyészidejű fajták a vetést követő második hónapban, a hosszú tenyészidejűek a harmadik hónapban kezdenek teremni. Különösebb ápolást a gyomlálás, a kapálás és az öntözésen kívül nem igényel. Fontos hogy a vetésforgót alkalmazzuk, ugyanahoz a családhoz tartozó növényt nem lehet ugyanazon a darab földön, évről évre termeszteni. A kártevők (dús lombozatát előszeretettel csipkézik ki a káposztalepke hernyói és megtámadják a levéltetvek is) elszaporodnak és a növények is „kiürítik” a talaj ásványi anyag készletét. A brokkoli családjához tartozik többekközött a kelbimbó, káposzta, karalábé, fehérrépa, karfiol.

Táplálkozás élettani hatásai:

A brokkoli nagyon értékes zöldségféle. Vitaminokban - különösen karotinban és C-vitaminban - gazdag. Sok értékes ásványi anyagot és emészthető rostokat is tartalmaz. Az érzékenyebb gyomrúak is fogyaszthatják, mert a többi káposztafélénél könnyebben emészthető. A világ egyik legegészségesebb itala a brokkoli, répa, alma 1:1 arányú préselt leve.

Felhasználása:
A brokkoli az egyik legfinomabb zöldségféle. Nemcsak a rózsája és a mellékrózsái, hanem a szár egy része is fogyasztható, sőt a leveleit is fel lehet használni, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készülhet. Kiválóan fagyasztható, eredeti külsejének és bel tartalmának megőrzésével (3-4 percnyi előfőzés, blansírozás után). Én legjobban a krémlevest szeretem, de nagyon finom nyersen, joghurtba mártogatva is.

2010. március 3., szerda

PADLIZSÁN

Törökparadicsom, tojáscsucsor, vagy tojásgyümölcs, Erdélyben viszont vinete néven ismerik. A padlizsán a csucsorfélékhez más néven a burgonyafélék családjába tartozó zöldségféle, a paradicsom és a paprika rokona. Jellemzően lilás színű, de lehet fehér, sárga, sőt fekete is, még változatosabb képet mutatnak az ázsiai változatok. Méretét illetően kisebb (baby), de kifejezetten nagy akár 35 cm-es példányokkal is találkozhatunk. Belsejében szivacsos hús és apró magok találhatók. Nálunk egynyári növény, szezonja július végétől a fagy beálltáig tart, de egész évben kapható.

Származási helye:

Ázsia és Afrika trópusi növényéből, a Solanum indicumból alakult ki, a mai fajok Kelet-Indiából származnak. Hozzánk török közvetítéssel került, a törökparadicsom elnevezés innen származik. Nálunk a fogyasztása még nem tekinthető általánosnak, de tőlünk délre, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga.

A padlizsán minden zöld része mérgező!

Fajtái:

Én ma a 'Violette Halfange' névre hallgató magját ültettem. Ez egy gömbölyű végű, bunkószerűen vastagodó fajta, sima termése feketés színű 23-25 cm hosszú. Ültettem még a 'Violetta Lunga' fajtát, ez lila színű, termése hosszú, 25-28 cm-es mert ezek már beváltak. De, idén kipróbálom a 'Szentesi Fehér' – et is, ennek a termése tökéletesen tojás alakú, hófehér, egyébként a fehér fajtáról kapta a tojásgyümölcs nevet.

Vetése:

A hosszú tenyészideje miatt csak palántáról biztonságos a szaporítása. Május végi kiültetéssel számolva a magokat március közepén vetjük. 13-24 nap múlva (fajta kérdése) várhatjuk a kelést. Ekkor már magas (min 20-22 °C körüli) hőmérsékletet kíván, nekem a kályha párkányán van, ez igazan jó meleg hely. Lehet vetni sűrűn szaporító ládába, majd tápkockába tűzdelve a kis növényeket, ezt csináltam tavaly, de ez macerás idén tűzdelés nélkül, közvetlenül tápkockákba vetettem.  Fontos a folyamatos vízellátás, hogy a fejlődése meg ne törjön. Erős gyökérzete miatt nagyméretű tápkockát vagy cserepet használjunk (2decis tejfölös nagyság az ideális). A palántanevelés végén nagyon fontos a 10-14 napig tartó edzés, azaz a külső levegőhöz való hozzászoktatás. Ekkor fokozatosan, egyre hosszabb ideig hagyjuk nyitva nappal a helyiség ablakait, ajtóit, sőt az utolsó napokban védett helyen éjszakára is hagyjuk kint.

Táplálkozás élettani hatásai:

A héja is nagyon gazdag vitaminokban, ezért ne hámozzuk meg feldolgozáskor. Nyersen fogyasztva kalóriaszegény, ugyanakkor nagyon tápláló, ezért a fogyókúrázók étrendjének fontos eleme lehet. A népi gyógyászatban használják reuma, isiász és vesebajok kezelésére. A padlizsán remek rostforrás, karbantartja az emésztő-, és a keringési rendszert, kedvezően befolyásolja a vérnyomást, szerepe lehet egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Az agytevékenységre nyugtató, kiegyensúlyozó hatása van. Sok vitamint (B1, B2, B6, folsav, C, és K, PP) és ásványi anyagot (magnézium, kálium, réz, mangán, foszfor és mész) tartalmaz, a padlizsánban megtalálhatóak egyes antioxidáns anyagok is.

Felhasználása:

Egyre népszerűbb húspótló zöldségféle: nyersen, rántva, grillezve, párolva, töltve, krém formában egyaránt jól használható. Sok konzerválási lehetősége is van, erről majd később írok, ha itt a szezonja. Előfordul, hogy túléretten kesernyéssé válik az íze, de erre is van megoldás. A fűszerek közül a bors, a csombor, a bazsalikom, az oregánó, a hagyma, fokhagyma, és a zöldpetrezselyem illik hozzá leginkább. Szinte minden padlizsánnal készült ételbe teszünk paradicsomot, és paprikát. Recepteket később írok, majd nyáron a saját termésből! Addig is várom kérdéseiteket!

Related Posts with Thumbnails