2010. április 2., péntek

Tavaszi munkák a Díszkertben Leyland ciprus - Cupressocyparis leylandii



Eredetileg a díszkertről illetve a virágos kertről, kialakításáról, magvetésről akartam írni, a hervadó virágokról, amit nőnapra kaptunk. De Páty és Zsámbék között van egy faiskola ott vettük a karácsonyfánkat (gyökeres) bementünk… Nem akartunk semmit venni csak „plázázni” egy kicsit. Természetesen onnan nem lehet üres kézzel eljönni!!!

Leylandi ciprus – (Cupressocyparis leylandii)

A Leyland ciprus kétfajta növény kereszteződéséből (Cupressus macrocarpa és Chamaecyparis nootkatensis) jött létre. 1800-as években került Angliába. Széles kúp alakú nagyon gyorsan növő (mind széltében mind hosszában) örökzöld növény. A Leylandi ciprus jól tűri a hideget. Kiválóan alkalmas sövénynek és könnyen elágazik ellenálló fa. Sövénynek vettük egyelőre 5 darabot, mert csak ennyinek volt előkészítve a hely. Azt mondták, hogy ezek a növények 2 évesek és ilyen idős korukban rendkívül gyorsan nőnek akár 50 cm-t is egy évben és ezek már teljesen télállóak.


Tulajdonságai

Teljes napon érzi magát legjobban, de tolerálja a félárnyékos fekvést is, mi a déli kerítéshez ültettük a kedves szomszéd miatt. Nincs vele baj olyannyira, hogy nem is ismerjük, mert üres a telek csak a gaz nő. Na, ezt nem akarjuk látni és remélem, a sövény gátat szab a szél által hozzánk áthordott giz-gaz magoknak. A leyland ciprus bármilyen talajban jól fejlődik, bírja a szárazságot, de a nedvesebb talajokat meghálálja a még gyorsabban nő. „Nyírás nélkül 20 éves korában magassága 15 méter, szélessége 4,5 méter, - szabályos kúp alakú koronát nevel, legnagyobb magassága maximum 30 méter” csak? Nem is tudom, mit kezdjek egy csak 30 méterre növő óriással? Levelei mélyzöld színűek. Jól tűri a rendszeres visszametszést, ezért még alacsonyabb sövényként is nevelhető. Sövényként ültetve tőtávolsága 70-120 cm én 1 méterre ültettem. Nyírását kora tavasszal márciusban kell elvégezni, de én idén még nem „bántom”. Állítólag a növényeken semmiféle kártevő vagy kórokozó károsítását nem észlelték eddig. Több mint egy éve gyűjtöm az információkat kertészektől, szaporítóktól, és tulajdonosoktól, mindenki csupa szépet és jót mondott róla.

Szaporítás

Hajtásdugványozás az egyetlen eddig alkalmazott szaporítás módja (hibrid származása miatt nem terem magot). Állítólag a nyári dugványok a hajtásbeérés kezdetén megszedve (július-augusztusban) a legjobbnak. A dugvány talpát ott kell megvágni, ahol a szár színe már zöldből sárgába váltott, de még nem barnult meg. Általában nyáron dugványozzák, de 16 °C felett is meggyökeresedik 2-3 hónap alatt. Érdemes a dugványt egészen fiatal anyanövényekről szedni, egy kis gyökereztető hormonnal serkentve 5-6 hét alatt meggyökeresednek. Ha idős anyanövényről normál dugványt szedtünk és azok a várt időre nem akarnak gyökeresedni, ne dobjuk ki őket. Az élő dugványok egy további évig a dugványágyban hagyva rendszerint meggyökeresednek. Ahogy elültettem az alsó egy két ágat letörtem és ledugtam hátha lesz belőle valami. Nagyon szívesen venném, ha a szaporítással kapcsolatban ötletet, praktikát, tanácsot tudnátok adni!

1 megjegyzés:

  1. It's pity i can't read you. Lovely are your photos. You should put on your blog a translate gadget. Thank you.
    Happy Easter.
    Best regards.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails