2010. április 15., csütörtök

Sárgarépa (Daucus Carota ssp.sativus)

Más néven murokrépa vagy karotta. Az ernyősök családjába tartozó kedvelt zöldségfajta. Vad fajtája elterjedt gyomnövény nálunk. Már a görögök és a rómaiak is termesztették étkezési céllal. A XVI. században még csak a sárga és lilás színűt termesztették, a folyamatos nemesítés hatására lett narancssárga színű. Vicces, hogy tavaly az un. fekete vagy lila színű répát ültettem (köretnek érdekes volt, de a húsleves földönkívüli színű lett tőle), idén citromsárgát vetettem. Ezzel már találkoztam vegyes köretben, de én még nem termesztettem kíváncsi vagyok rá. Érdekes ez a világ, ez nem az első olyan növény, aminél visszamennek a nemesítés előtti alapokhoz.

Termesztése

Sárgarépa is könnyedén termeszthető és gondozható, és a saját nevelésű szabadföldi sárgarépa íze utánozhatatlan. Nem csak gyönyörű narancssárga színével csábít minket, de édes íze is kellemes. Sárgarépát érdemes kiskertben is termelni. Az apró magot áprilisban vessük végleges helyére 30 cm-es sortávolságra. Egyenletesebb vetést kapunk, ha ültetés előtt a magokat homokkal összekeverjük. Ha szép sárgarépát szeretnénk nevelni, a töveket egyeljük ki 3-5 cm-es távolságra. Nyáron nincs más dolgunk, mint gyomlálni és rendszeresen locsolni a növényt. Nyár végén már szedhetjük a finom vitamindús sárgarépát. Akinek van kedve a bio kertészkedéshez az vetheti a répát hagymamaggal összekeverve. Ennek két jó hatása is van, az egyik a répalégy utálja a hagymát tehát egy kórokozót kiiktattunk, a másik hatás a gyomirtó és földállag javító hatás, a répa a mélyben műveli a földet a hagyma sekélyen, így a gyomok nem tudnak uralkodni egyik szinten sem és a föld is laza marad. A másik biodoktora a répának a kamilla. Ebben az esetben a kamilla és a répamagot kell összekeverni és elvetni vegyesen. Mind a két verziót kipróbáltam, működik!!! Ha sűrűn vetettük itt is kell ritkítani!

Élettani hatása

A sárgarépa a zöldségek között az egyik leggazdagabb karotinban és A vitaminban. Az A vitamin az éles látásért, vagyis szemünkért, a selymes bőrért és a szép hajért is felelős. De ezen a két igen fontos vitaminon kívül még található a sárgarépában B1, B2, B6, E, és H vitamin is. A terhesség, szoptatás, vagy erős fizikai munka során különösen fontos, az A vitamin, így folyamatosan pótolni kell szervezetünk számára. A béta-karotinnak antioxidáns hatása a legjelentősebb. Képes felvenni a harcot, a sejteket romboló szabadgyökökkel, így késleltetni az öregedés folyamatát, ja és ha sokat eszünk belőle fütyülni is tudunk majd tőle!

Felhasználása

A legtöbb vitamin a gyökér külső részén található, ezért csak vékonyan lehetőleg zöldség hámozóval tisztítsuk meg, de az új répát elég ha (csak erre a célra használt) körömkefével át keféljük. A sárgarépa hosszú ideig tárolható, vitamin tartalma nem csökken, így akár nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk belőle. Lehetőleg nyersen főzés nélkül fogyasszuk el, gyermekünk kezébe is érdemes vásárlás után egy répát adni és nem kiflit vagy nyalókát, hiszen a rágás folyamán erősíti a fogakat is. Ha példát szeretnénk gyermekeinknek mutatni, elsőnek mi magunk rágcsáljunk el egy sárgarépát, ezután csemeténk is kíváncsi lesz az ízére, és természetesen a gyerekek imádják, csak kell a jó példa! Diétázók és fogyókúrázók is felvehetik az étlapra, mert a nyers sárgarépa mindössze 2 óráig tartózkodik a gyomorban, míg a főtt akár 3-3,5 órát is. A sárgarépa lé nagyon hatásos immunrendszer erősítő, és béltisztító, préseljünk ki 2-3 dl sárgarépa lét, tegyünk bele pár csepp olajat és ezt igyuk meg minden héten legalább egyszer! De a sárgarépa főzelék is ízletes étel, itt bármilyen formára fel lehet vágni a zöldséget, megpároljuk és babérlevéllel, kevés mustárral, citromlével, tejföllel ízesíthetjük, vagy egy másik változat szerint tejszínnel és kaporral bolondítjuk meg, de végtelen a lehetőségek száma ezek az én kedvenceim. A sárgarépa reszelve, mézzel, citrommal, és egy csepp olajjal felveszi bármilyen édességgel a versenyt! De ha édességként gondolunk a répára, adjunk hozzá reszelt almát, kevés mézet, keverjük össze durvára vágott pirított dióval vagy mogyoróval, és az „elvetemültek” adhatnak mellé tejszínhabot, de könyörgöm ne műanyag habot, csak tiszta tejszínt cukor nélkül. Az A vitamin zsírban oldódik, tehát vagy hidegen sajtolt növényi olaj pl.: tökmagolaj, vagy olajos mag pl.: dió, mogyoró, vagy tej, vagy igazi tejszín, aminek van zsírtartalma, KELL hozzá. A nyers reszelt sárgarépa saláta elkészítésére is kiváló, itt szinte bármilyen salátát vagy más zöldséget adhatunk mellé, de ne felejtkezzünk meg az olajról! Ha a répát nyersen rágcsáljuk, készítsünk valamilyen mártogatóst mellé! Aki csak a nyers répát rágcsálja, vagy üresen megpárolja a répát max. rostot visz be a szervezetébe, de az A vitamin elő vitaminja a béta karotin nem tudja a hatását kifejteni, a rajtunk levő háj sajnos nem elég!!!

A sárgarépalé egy kitűnő frissítő étel, ital de ezen kívül szépítőszerként is használhatjuk egész évben, reszeljünk le egy szép nagy sárgarépát, keverjük össze mézzel és tejszínnel, és kis vatta pamacsok segítségével vigyük fel arcunkra és nyakunkra. Aki már tavasszal elkezdi rendszeres fogyasztani a sárgarépát, a nyaralás alkalmával egyenletesen és sokkal szebben fog lebarnulni, ami szintén a karotinnak köszönhető.

4 megjegyzés:

  1. Öröm olvasni. Annyit még: répát mi június elejétől folyamatosan egyeljük: mindig kiszedjük a legvastagabbakat. A kisebbeknek így fokozatosan - nem egyszerre - bőven lesz helyük a fejlődéshez, és egész korán van friss répa, igaz, aprók. Jó sok kell belőlük egy kiadós étkezéshez... Tudnál tanácsot adni a répa tárolásával kapcsolatban? Van hűvös pincénk, ahol nem fonnyad meg, de mindig elkezd rothadni... Hogyan szoktad télre eltenni?

    VálaszTörlés
  2. Az egyelést én is ugyan így csinálom. A tárolásnál a víz, a nedvesség okozza a rothadást. Amikor kiássuk, (soha nem eső után!) én kiterítem, hogy a szél és a nap kicsit megszikkassza, nem kell szárítani csak annyi kell neki, hogy a föld nedvességét ne lehessen érezni. Fontos, hogy teljesen ép egészséges répát tegyünk el télire, ha a pincefalon jól látható penész van, az a pince nem száraz szellős, ahol bort tárolunk, ott ne tároljunk zöldséget. A répán maradjon 2-4 cm szár, ami szépen lassan tud elszáradni, ha tőből csavarjuk ki a levelet, megsérülhet a répa és ott beindulhat a rothadás, és van még egy dolog! van nyári répa és kifejezetten télálló őszi répa. Az utóbbi jól tárolható a nyári kevésbé. A nyári, zsenge répát fagyasztom, a hibásakat aprítom és szárítom, az őszi répából a görbe, hibás, eltört répát ledarálom (erről írok majd a biokamrában) az épeket faládában száraz homok között tartom, 3-5 hetenként a krumlival, a hagymával együtt átnézem, át rakom őket, így ha van egy két zöldség ami romlásnak indul azonnal észreveszem, de ez az „átszellőztetés” szokott használni.

    VálaszTörlés
  3. Szia Brokkolirózsa.Hiányoznak az írásaid,mi van veled?Üdv.:Erzsébet.

    VálaszTörlés
  4. Szia Liza:) (Erzsébet)
    Nagyon jól esik, hogy "hiányzom! Most már újra itt vagyok!!! Az ápr. májusi vihar a kertben tönkre tette a munkámat :(, de újra kezdtem mindent, ma már "őserdő" van nálunk! Júniusban vizsgáztam, azután meg nem tudtam fotózni, stb., stb. De most már újra itt, elhárult minden akadály!!! Remélem, hogy továbbra is kíváncsi leszel a kis kertemre:) sok szeretettel üdvözöllek: Brokkolirózsa

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails