2010. április 4., vasárnap

Hagyma fajták Tojásfestés hagyma héjjal

Gondolkodtam, hogy a hagyma zöldség vagy gyógynövény? Mind a kettő! A legtöbb étel receptjében szerepel valamilyen hagymafajta. Most igazából nem is a főzésről, a növény szaporításáról vagy népi gyógyászati jelentőségéről szeretnék írni. De azért két mondat róla: Mi is a hagyma? az alsó részén megvastagodott, sűrűn egymásra boruló levelekből álló módosult szár, ez a növény tápanyagraktára.

Fajtái

Természetesen nagyon sok fajtája van, itt most csak azokat sorolom fel, amit idén ültettem a kertbe.

  • Vöröshagyma: újhagymaként is termeszthetjük a vöröshagymát, ebből a fajtából a makóit, a sonkahagymát, és az anyukámtól kapott kotlós hagymát ültettem, ma már csak a francia nevét látom mindenhol, salotta hagyma, (pedig a kotlós hagyma kifejezőbb, el kell ültetni egy hagymát és körülötte sok-sok hagyma nő, szerintem fantasztikus természetű növény). Kedves gasztro bloggerek jó lenne ha, a salottát kotlós hagymának, a rucolát borsmustárfűnek, az oregánót szurokfűnek, a vegetát lestyánnak stb. hívnánk!!!
  • Lila hagyma: „Tétényi rubin” csípős, bőtermő, ez lesz a téli hagyma, „Szentesi lila” ez édes, ez lesz a lila újhagymánk, és egy hosszúkásfajta kb.:15 cm hosszú, (ezt tavaly magról szaporítottam dughagymának) enyhe édeskés, ebből lesz a hagyma lekvár, és savanyítok is belőle.
  • Póréhagyma: egy korai nyárra és egy téli fajta, amit még a fagyok beálltával is a földben lehet hagyni.
  • Gyöngyhagyma, ezt magról vetettem, ezt használom majd főzéshez is, de nagy része megy az üvegbe.
  • Fokhagyma: ebből ültettem gerezdeket, és egy olyan fajtát aminek nem tudom a nevét, olyan a formája mint egy golyó, nem lesz gerezdes csak kis golyók, finomak enyhébb ízűek mint a klasszikus fajta, kiváló savanyításra.
  • Metélőhagyma: ebből van a klasszikus metélőhagyma és metélőfokhagyma is. Utóbbinak olyan a levele mint a fűnek lapított és nem hengeres.
  • Medvehagyma: NA EZ SAJNOS NEKEM NINCS, de nagyon szeretnék, honnan lehet beszerezni? Segítsetek!

Hagyma élettani hatásai

Nagyon magas hatóanyagtartalma van pl.: cink, szelén, foszfor, kalcium, kálium, jód, vas, nikotinsav, flavonoidok, C, B2, B1 vitamin. Illatát (szagát) és intenzív ízét a kénvegyületek adják. A népi gyógyászatban nagyon elterjedt külsőleg, belsőleg egyaránt. A hagyma nyákoldó, baktériumölő, immunerősítő, féreghajtó. Használják megelőzésre: koleszterinszint egészséges szinten tartása, érelmeszesedés megelőzésére, vérrögképződés kialakulásának megelőzésére, emésztőnedvek termelődését fokozza. Gyógyításra: magas vérnyomás kezelése, légúti megbetegedések enyhítésére, emésztőrendszeri bántalmak kezelésére, rovarcsípéskor gyulladás csökkentésére, asztma esetén is használ a teája. Töményen pl lecsó fogyasztása esetén a belekben fokozódik a gáztermelés. Az anyatejbe bekerül az erős illóolaj és az íz, a babák nem nagyon szeretik, ők még az édes ízeket részesítik előnyben.
Tojásfestés hagyma héjjal

Most jutottam el oda, amiért ma a hagymáról írok! A vörös és a lilahagyma héja kiváló tojásfestő. 4-6 hagyma héját leszedem, beleteszem vízbe mellé a tojásokat és megfőzöm. A hagymás lében hagyom kihűlni és ilyen, de ennél még szebb piros tojások lesznek holnapra a locsolóknak. De igazából én ezeket a tojásokat a húsvéti kalácsba teszem, és oda ugye mégsem tehetek festékes tojást?! A kalács receptje a most indult receptek képekkel blogomon.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

4 megjegyzés:

  1. Nyáron megpróbálok magról szedni a kerti medvehagymáimról magot. Tőosztással is lehet szaporítani, ha van olyan ismerősöd, akinek van medvehagymája, és ad. Megoldás még a kirándulás: ha közeletekben van medvehagymás erdő, onnan is tudsz szedni tövet. Az én töveimet is az erdőből szedtem vagy tíz éve. Azért akarom szaporítani, mert túl kevés van belőle, de az erdőben nem akarok kárt tenni. Medvehagymát a kertben a legsűrűbb árnyékba is lehet telepíteni, hiszen valójában erdei vadnövény, nem a többi hagyma mellé való a kert földjébe.Ha sikerül a magnevelés, akkor szívesen adok. Bizakodom, hogy eredményes lesz a magról való nevelés, mert spontán is elkezdett terjedni a gyepben.

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági, nagyon nagyon köszönöm, nem csak önzőségből:) remélem sikerül a szaporításod! Mások is javasolták már az erdőt, és mosolyogtak, lehet, hogy védett? Nem tudom, a Mecseken kívül hol van még olyan hely, ahol nagy tömegben található és esetleg közelebb van? Gyermelyi lakos vagyok, kerek egy éve!!!

    VálaszTörlés
  3. A Szigetközben is tömeges. A Dunát kísérő ártéri erdőkben eléggé gyakori. Csak hát nincs igazán közel hozzád az sem, úgy nézem... Én se akarok az erdőben feltépkedni szaporítás címén, ezért akarok magot szedni. Ha sikerül, egyeztethetünk! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails