2011. december 12., hétfő

Gyümölcsfa ültetési tanácsok

Ültetési időszak:

Az ültetési időszak szabadgyökerű gyümölcsfáknál, az őszi levélhullástól a fagyok beálltáig, illetve tavasszal a fagyok elmúltától rügyfakadásig terjed. Az őszi ültetés a legkedvezőbb, mert amikor a facsemete eldobva leveleit téli álomba merül, akkor leáll a nedvkeringés. Ilyenkor télen gyökeresedik és tavaszra már újult erővel növekedhet, míg a tavaszi ültetésű fáknak nemcsak a gyökeresedésre, de a kihajtásra is rögtön energiát kell fordítaniuk.
Ültetés előtt gyökérzet metszése:
Ültetés előtt minden főbb gyökeret visszavágunk. A metsz lap mindig sima felületű legyen, és lefelé nézzen. Legfeljebb 2-3 cm-t vágjunk le! A hajszálgyökereket ne vágjuk vissza, ne ritkítsuk meg! Általában arra törekedjünk, hogy minél hosszabb gyökérzetű oltványt ültessünk. A növény gyökere kényelmesen beleférjen az ültető gödörbe.

Az ültető gödör kialakítása:
A talaj előkészítése, trágyázása, ültető gödör kiásása már az ültetést megelőzően is megtörténhet. Az ültető gödör kb. 60x80 vagy 80x80 cm nagyságú és 60-80cm mély legyen.

Az oltványok kezelése:
Az oltványokat ültetés előtt érdemes vízbe állítani. A fák gyökere minél kevesebb időt töltsön a levegőn, védjük az erős széltől és a naptól is. Ha az autón kívül kell szállítanunk, alaposan csomagoljuk be, nehogy megfagyjon!
Talaj előkészítés:
Az ültető gödörbe csak érett trágyát tegyünk, mert a nem érett trágya, bomló, rothadó szerves anyaga a vele érintkező gyökereket elpusztítja. A gödör fenekére szórjunk teljesen érett komposzttrágyával kevert földet. A trágyában és a földben is lehetnek rovarok, amelyek megrághatják a fák gyökérzetét (cserebogár-pajor, lótetű) ezért a trágyás-földkeverékre a gödör aljába tegyünk talajfertőtlenítőt (pl.: Force 1.5g)!
Később biztosítsuk, hogy a kertünkbe legyen, süni család ők elintézik a kártevőket!

Ültetés:
Az ültető gödörre fektessünk átlósan egy lécet, ezzel jelöljük ki a talajszintet. Ez azért fontos, mert az oltás helye 2-3 cm-re a talajfelszín fölött kell, hogy legyen. A gödörből kivett földet pont fordítva töltjük vissza, ami felül volt, az megy a gödör aljára, mert abban több a tápanyag. Lehet dréncsövet is lefektetni, a gödörbe, amelyen keresztül nyáron, egy esetleges aszálykor tudjuk a fákat megfelelően öntözni, amíg pár év alatt rendesen be nem gyökeresednek. Ezzel az eljárással a begyökeresedés első két évében illetve hosszú nyári csapadékmentes időszakokban is tudjuk locsolni a fát.

Fontos, hogy ültetés után soha ne maradjon el az alapos beöntözés, beiszapolás!
Az oltvány védelme:

Őszi ültetéskor érdemes az oltványok gyökere fölött a földet felkupacolni. Ha szeles helyre ültettük a kisfákat, akkor érdemes karóval megtámasztani, kötözőnek a legkiválóbb a kiszuperált nylon harisnya (kiváló szakítószilárdságú és rugalmas). Ha tartanunk kell a vadak (nyúl, őz) látogatásától akkor a fatörzse köré flexibilis hálót tegyünk.
Metszés szükségessége:

A koronakialakító metszést optimálisan március tájékán /rügyfakadás előtt/ érdemes elvégezni. Metszéskor kb. 3-5 rügyre érdemes visszavágni a főágakat, így a korona arányos nagyságú lesz a gyökérzettel, ezzel elősegítjük a fa további fejlődését.
Ez általános szabály, a különböző fajták más és más metszést kívánnak!

Tő és sortávolság:
A legtöbb gyümölcsfának porzó társra van szüksége. Amikor gyümölcsfát választunk, alaposan mérjük fel kertünk nagyságát, és a fa igényeit. Vegyük figyelembe a fa növekedését pl.: a Bereczki birs, középerős növekedésű, felfelé törő félgömb alakú koronát nevel. A fákat minimum 4m x 4m-es állásba tegyük, de ez fajtafüggő. Figyeljünk a szomszédokra, a kerítéstől illetve az épülettől való távolságra. A későbbi viták elkerülése miatt célszerű a szomszéddal megbeszélni az ültetést!
Beporzás:
A képen látható gyümölcsfa Bereczki bőtermő birs. Kiváló termőképességű és korán termőre fordul. Korán fakad és virágzik, porzófajtái: Champion, Konstantinápolyi, Angresi. Tehát ezekből a fajtákból vagy nálunk, vagy a szomszéd kertben legyen egy példány!
Sok sikert és örömöt kívánok az új gyümölcsösödben!

2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails