2010. július 7., szerda

Csicseriborsó vagy bagolyborsó (Cicer arietinum L.)

Származási helye Irán, Törökország. A csicseriborsót a régi görögök már Homérosz idejében ismerték, és kriosznak nevezték (magja kos fejre hasonlít). Leletek szerint már az ősmagyarok is termesztették, és fogyasztották. Magyar írásokban először 1350-ben említik cicer borsó néven. A régebbi szakácskönyvekben gyakran bagolyborsóként is szerepel. A XVIII. században nálunk még gyakori volt, aztán fokozatosan feledésbe merült. Gyerekkoromban a nagymamám kertjében még volt. Kedves kis gyermekverset is tanított róla: Csicseriborsó, bab, lencse, Fekete szemű menyecske stb. nem emlékszem a többi versszakára. A növény a pillangósvirágúak családjába tartozik, Szárazságtűrő és melegigényes, hüvelyes növény, a magját fogyasztjuk. Íze hasonló a hántott száraz borsóhoz. Egyéves, lágyszárú, általában 35-50 cm magas növény nálam 80 cm magasra megnőtt. Furcsa felfújt hüvelye, 2-3 cm hosszú, benne 1-3 mag fejlődik. A csicseriborsó dísznövényként is tarható, nagyon mutatós színfolt, díszágyásokba. Erkélyeken és egyéb napsütötte, száraz, igénytelen helyeken is megél. A szárazkötészetben is használható. A képet ma hajnalban 6 órakkor csináltam, tele van terméssel és virággal!

Termesztése:

A csicseri borsó fő termőtája a Cegléd-Debrecen vonaltól délre esik. A kiskertben sokfelé termeszthető, napfényigényes, szárazságtűrő, jól viseli az extrém hőmérsékleti viszonyokat. Talajban nem különösebben válogatós kedveli a meszes talajokat, de a gyengén szikes talajokban is megterem. Tápanyagigénye a borsóéhoz hasonló. Vetésidő március vége- április eleje, 30 cm sortávolságra vessük, méterenként kb. 30 magot, 4-5 cm mélyen. Tenyészideje 90-120 nap. Hosszan virágzó, így egyenetlenül érik. Júniusban zölden, zsengén szedhető, júliusban szárazon. Károsítók, ápolás: Kártevői nem ismertek, a zsizsik nem támadja meg. Jellemző betegségei a Fusariumos hervadás, a szár-, levél- és hüvely foltosság, de ezek jelentős kárt nem okoznak. Csapadékos időjárás esetén réz tartalmú szerrel védekezhetünk az aszkohítás betegségek ellen.

A csicseriborsó élettani hatása:

Rendszeres fogyasztása hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, mert a csicseriborsó csökkenti az étkezés utáni hirtelen fellépő vércukorszint emelkedést, mindkét típusú cukorbetegség esetében. Ez a borsófajta jelentős rosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére. A téli napfényhiány okozta depresszió megelőzésére is ajánlott, mert hüvelyesre jellemző triptofán tartalma szerotoninná alakul a szervezetben. A szerotonin idegingerület-átvivő anyag. A szerotonin felelős a normális alvásért és jelenléte szükséges a depresszió elleni küzdelemhez. Összetétele: fehérjében, szénhidrátban gazdag, értékes növény. Magja 21,3% fehérjét, 55,9% szénhidrátot, 4,5% nyerszsírt, 5,8% nyersrostot valamint 3,7% hamut tartalmaz. Kalcium-, magnézium, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, folsav-, E-vitamin, B-vitaminok. Szeléntartalma is említésre méltó.

Felhasználása:

A folytonos növekedésű csicseriborsó zöldborsóként tovább fogyasztható, elhúzódó virágzása miatt akár egy hónapig is frissen szedhető. Majd száraz borsóként fogyaszthatjuk. Kellemes, dióra emlékeztető aromájú. Fűszerezhetjük a fokhagymától a szerecsendión át a gyömbérig, bármivel. Néhány órára vagy akár egész éjszakára áztassuk vízbe, majd öblítés után kezdjük el főzni! Indiában és a vegetáriánus táplálkozásban az egyik legfontosabb fehérjeforrás, curry-ket (vagy kári-kat), főzelékeket csinálnak belőle. Az olaszok a mi bablevesünkhöz hasonló sűrű levesként fogyasztják. A Közel-Keleten fűszeres raguként, tagine-ként ill. Észak-Afrikában humuszként, azaz citromos, fokhagymás püréként, kerül az asztalra. A törökök megsütik, és chips helyett rágcsálják. A gazdag húsleves, a cocido madrileno az egyik legjellegzetesebb spanyol étel. Éppen itt az ideje, hogy Magyarországon is legyen valami jó kis jellegzetes csicseriborsó specialitás. Ha valaki tud ilyet ossza meg velünk!

9 megjegyzés:

  1. Én imádom... konzervként veszem, mert szárított formában órákig kell főzni. Barátnőm arab anyukájától tanultam hozzá receptet, jó sűrű, kevés lére engedett húslevest főzök, apróra vágott zöldségekkel. Ebbe borítom a csicseriborsót, és az egészet forrón ráöntöm kusz-kuszra, ami teljesen felszívja a levét. Így egy jó zöldséges, csicseriborsós kusz-kusz a végeredmény, amit bőven megszórok még zöldfűszerekkel. Cukorbetegként pedig tényleg tanúsíthatom, hogy nem emeli a cukorszintet, valószínűleg a magas rosttartalma miatt.

    VálaszTörlés
  2. Szia Gazdi,
    A szárított csicseriborsóval tényleg sok a macera, de ha zölden szedjük, nem sokáig kell főzni, ha mi termesztjük és éretten szedjük, akkor úgy működik, mint a fejtős bab, tehát akkor sem olyan hosszú a főzési ideje. Az érett szemeket száríthatjuk (ekkor áztatás és a kukta segít) ill. fagyasztjuk mint a fejtős babot vagy sós lében konzerváljuk, mint a borsót. Ekkor felhasználásában olyan, mint a bolti, de tudjuk, hogy nálunk termett és nincs benne méreg! A csicseriborsós kusz-kuszt ki fogom próbálni!!! Köszönöm, nagyon szeretem a bevált recepteket!!!

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet hozzá a vetőmagot beszerezni?

    VálaszTörlés
  4. Szia
    Tavasszal az Praktikerben vettem (Budaörs), de láttam a zsámbéki gazdaboltban is. Sajnos nincs meg a zacskója, nem magyar vetőmag volt hanem valamilyen szláv, sajnos nem emlékszem a gyártó nevére. A Rédei vetőmag Zrt. csicseriborsó csirának való vetőmagot forgalmaz, de azt nem tudom jó-e a növénytermesztésre is vagy csak csirának való. Mivel tavasszal van a vetés ideje február március körül kertészeti áruházakban és vidéken gazdaboltokban biztosan lehet majd kapni. Ha találkozom majd vele feltétlenül megírom!!!

    VálaszTörlés
  5. Szia Brokkolirózsa.Örülök,hogy újra olvashatlak.A csicseriborsó talán még az én nagyon rossz adottságu,zsebkendőnyi kertemben is teremne.Jövőre kipróbálom,feltéve,hogy nem igényel sok napsütést.További jó munkát.Üdv:Erzsébet.

    VálaszTörlés
  6. Szia Erzsébet, Sok sikert hozzá, nem csak tápláléknak, dísznek is jópofa növény:)

    VálaszTörlés
  7. sziasztok.
    én nagyon szeretem a csicseriborsót sok arab ételt ismerek. a török fajta a legfinomabb. ha száritottan veszem akkor 24 orát áztatom és olyan lessz mint a friss. amit meg nem főzök el akkor azt lefagyasztom:D

    VálaszTörlés
  8. Írországból hozott a barátom egy kis zacsi csicseriborsót. Korábban mesélt róla, ott rendszeresen fogyasztja. Azelőtt nem ismertem, így megfőztem, nekem is ízlett, ez évben vetni fogom a kiskertemben.
    Recept: Csináltam egy hagymás, pirospaprikás alapot mint a pörköltnek. Ráhalmoztam a korábban egy éjszakára beáztatott borsót, majd felöntöttem vízzel hogy ellepje. Dobtam bele egy erőleves kockát, abból nem lehet baj, meg két babérlevelet. Órákig főztem, majd a végén egy fokhagymás, lisztes tejfölös habarással behabartam.
    Kellemes, jóízű egytálétel lett belőle, egyik nap tükörtojás - másik nap, sült kolbászkarikák feltéttel megettem. Jó étvágyat! b. tamás

    VálaszTörlés
  9. szia, idén tervezem hogy ezt vetek a kertbe. a kislányommal szoktunk vetni magokat. ezt enni is szereti.
    a versike egy dal, népdal a szövege igy van tovább:
    ne menj haza este,
    mert megdöf a kecske,
    pattantyú.

    lányom kedvence ez is. :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails